🔹با وجود تحولات و تجربیات مثبت اخیر، هم اکنون دوباره برخی کارشناسان نزدیک به دولت، اظهاراتی مبنی بر لزوم سیاست های تثبیتی در بازار ارز بیان داشته اند که به نظر می رسد به رغم تجربیات پیشین، ممکن است به دستور کار سیاست گذار اجرایی بازار ارز نیز تبدیل شود.
🔹به تازگی یاسر جبرائیلی رئیس مرکز نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی، در توئیتی نوشت: «به دستور رئیس جمهور از فردا نرخ مبنای دلار برای محاسبه قیمت پایه محصولات داخلی از ۳۶ هزار و ۴۸۰ به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان باز می گردد. گام بعدی باید الزام همه صادرکنندگان برای عرضه ارز خود به نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ در کنار مهار تقاضاهای نامشروع، غیر ضروری و غیر اولویت دار ارز باشد»
🔹رصد خبرهای دیروز نیز نشان می دهد که این تصمیم وارد مرحله اجرا شده است. بر اساس مصوبه هیئت دولت نرخ تسعیر ارز برای خوراک پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها معادل هر دلار ۲۸هزارو۵۰۰ تومان تعیین شد‌.
🔹تحمیل نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان که با بازار آزاد کنونی فاصله شایان توجهی دارد، آن هم بر بخش قابل توجهی از صادرات کشور، زمینه را برای انواع رانت های ارزی باز خواهد کرد و با تغییرنکردن مسیر نرخ ارز بازار آزاد، انتظار کاهش تورم از این طریق از بین خواهد رفت.
🔹الزام همه صادرکنندگان برای عرضه ارز خود به نرخ دستوری ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان در یادداشت جبرائیلی، موضوعی است که تجربیات نشان می دهد تنها عامل برای تغییر رفتار عرضه کنندگان ارز در بازار، استفاده از ساز وکارهای بازاری نظیر خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی در حوالی نرخ های بازار آزاد است.‌‌

دیدگاهتان را بنویسید