ابوالقاسم دلفی مقام ارشد سابق وزارت خارجه:
🔹از بیرون گمان بر این است که اوضاع بهشدت بههمریخته است و دولت کنترل را از دست داده است. به ادعای غربیها، درگیریها در کشور مسلحانه شده و تعداد کشتهها به 400نفر رسیده است. از طرفی شورای حقوق بشر ما را بهعنوان وضعیت ویژه بررسی کرده و گروه حقیقتیاب برای ما تعیین میکند.
🔹این وضعیت هشداردهنده است. ما نباید از کنار تصمیمات شورای حقوق بشر بهسادگی عبور کنیم. پاسخ گروه حقیقتیاب را نباید فقط با بیانیه و اظهارات تند سخنگوی وزارت خارجه بدهیم.شورای حقوق بشر به عنوان یک رکن سازمان ملل به نوبه خود میتواند موضوع را به شورای امنیت ببرد و برای رفع این مشکل باید تدبیر دیگری اندیشید. بنابراین ما وضعیت خوبی نداریم.
🔹عقبه این مذاکرات را هم نباید نادیده گرفت. همه اینها در دولت قبل برجام را فاجعه میدانستند، بنابراین مذاکرات را کسانی شروع کردند که اعتقادی به برجام نداشتند ولی در عالم دیپلماسی نمیتوانند بگویند برجام را پاره کنیم. در آخرین مرحله دولت ایران سه شرط را مطرح کرد؛ بسته شدن پرونده پادمانی ایران در آژانس، رفع همه تحریمها و تضمین عدم خروج مجدد آمریکا.
🔹دیپلماسی وزارت خارجه جدید را باید اینطور تفسیر کرد؛ تمایل به ادامه مذاکره درحالیکه میداند شروطاش قابل اجرا نیست و میداند که طرف مقابل هم این را میداند. لذا این بدهبستان ادامه پیدا کرده و کار به جایی رسیده که غربیها میگویند مذاکرات در نقطه صفر است و هیچ امیدی به آن نیست. اما ما در چارچوب دیپلماسی جدید نمیتوانیم این را بگوییم.
🔹داخل این گمان وجود دارد که وقتی میگوییم پیام با آمریکا رد و بدل میشود، یعنی چراغ سبزی برای ادامه مذاکره نشان دادهایم در حالیکه با توجه به وضعیت ما در یک سال اخیر بهویژه عضویت در شانگهای و نزدیکی به روسیه و چین، نشان میدهد نباید امیدی به مذاکرات داشت.
🔹بنابراین آنچه در داخل از جانب وزیر خارجه و بقیه مقامات گفته میشود با هدف تاثیرگذاری بر روند تحولات است اما نباید غافل شویم که افزایش فشار علیه ایران طراحی شده و این مسیر هم ادامه دارد