به گزارش CNN فارسی ، محققان دریافتند که ۲۹۳ ژن وجود دارد که به طریقی بر وزن بدن افراد تأثیر می گذارد. از این تعداد، ۱۴ ژن به ایجاد چاقی کمک می کند و سه ژن از افزایش وزن جلوگیری می کند. دانشمندان معتقدند که کشف آنها توسعه درمان های چاقی را تسریع می کند. خاطرنشان می شود که این مطالعه روی کرم هایی انجام شده است که ۷۰ درصد ژن های آنها با انسان ها مطابقت دارند.

پیش از این، یک گروه بین المللی از محققان دریافتند که علت اصلی چاقی پرخوری نیست، بلکه مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا است. محققان دانشگاه هاروارد، کرنل و کالیفرنیا، همراه با همکاران خود، بر اساس مدل کربوهیدرات-انسولین، توضیح جدیدی درباره چاقی ارائه کرده اند که به اعتقاد آنها این بیماری و علل بیولوژیکی آن را بهتر توضیح می دهد. به گفته آنها، علت اصلی چاقی مصرف بیش از حد مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا، به ویژه غذاهای بسیار فرآوری شده، کربوهیدرات های سریع جذب است.

دکتر Tim spector از کالج سلطنتی لندن می گوید: این اولین مطالعه ای است که نشان می دهد چگونه تغییرات کوچک در یک ژن تنظیم کننده ی اصلی می تواند سبب ایجاد آبشاری از تأثیرات متابولیک دیگر بروی سایر ژنها گردد. بیش از نیم بیلیون نفر یا یک نفر از هر ده فرد بالغ در جهان به چاقی مبتلا می باشد و میزان چاقی درحال حاضر نسبت به سال ۱۹۸۰ دو برابر شده است تا آنجایی که درحال حاضر چاقی نه تنها معضل کشورهای غنی است که کشورهای فقیر را نیز درگیر نموده است.

در آمریکا هزینه ی بیماریهای مرتبط با چاقی تقریباً ده درصد تمام هزینه های درمانی کشور یعنی حدود ۱۴۷ بیلیون دلار در سال است. دیابت نوع ۲ غالباً با تغذیه ی ناصحیح و فقدان تحرک مرتبط است و با سرعتی مشابه گسترش چاقی در سراسر جهان بصورت اپیدمیک در حال گسترش است.

دانشمندان ژنی را به نام KLF14 که با دیابت نوع ۲ و میزان کلسترول مرتبط  می باشد، قبلاً شناسایی کرده بودند اما تا امروز از نقش واقعی این ژن اطلاعی نداشتند.

گروه تحقیقاتی دکتر Spector با آنالیز بیش از ۲۰ هزار ژن در نمونه های چربی تهیه شده از چربی زیر پوست ۸۰۰ زن داوطلب دوقلوی انگلیسی دریافتند که بین ژن KLF14 و تعداد بسیاری از ژنهای دور از آن که دربافت چربی یافت می شوند ارتباط وجود دارد. آنها متوجه ی نقش کنترلی این ژن (KLF14) بروی سایر ژنها شدند.

سپس برای تایید این یافته به تهیه ی نمونه های چربی از گروه دیگری از افراد ساکن آیسلند پرداختند.

دانشمندان توضیح دادند که سایر ژنهایی که توسط ژن KLF14 کنترل می شوند به نحوی با خصوصیات متابولیکی مرتبط می باشند. این خصوصیات شامل: نمایه ی توده ی بدنی (BMI) ، چاقی ، کلسترول، انسولین و غلظت قند خون است. به گفته ی دکتر Mccarthy بنظر می رسد ژن KLF14 به عنوان کلید اصلی کنترل فرآیندهایی است که با توزیع چربی های زیر پوستی در ماهیچه و کبد مرتبط است و به همین علت بر دیابت و سایر خصوصیات متابولیکی تأثیر می گذارد. او می افزاید : ما با کار مداوم و سخت توانستیم نحوه ی این ارتباط را بفهمیم و امیدواریم که در آینده بتوانیم از این دانش در درمان بیماریهای متابولیک استفاده کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید