به گزارش CNN فارسی رئیسجمهوری اسلامی ایران در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که دولت او در کنار رفع تحریمها، بهدنبال خنثیسازی تحریمها است.
ابراهیم رئیسی یکشنبه شب ۱۴ آذر گفت برخی تصور میکردند ما ابتکار عمل و حرفی برای گفتن نداریم و در مذاکرات شرکت نمیکنیم اما ایران «مقتدرانه و عزتمندانه» در مذاکرات حضور یافت و دو متن هم درباره هستهای و تحریمها منطبق با برجام ارائه کرد.
اظهارات وی در حالی است که آمریکا و اعضای اروپایی برجام بعد از شش ماه تعلل ایران، بازگشت تهران به مذاکرات هستهای با پیشنهادات جدید را «مایه یاس و ناامیدکننده» توصیف کردهاند.
از طرفی بر اساس آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها، همچنین گزارش اخیر خبرگزاری رویترز، متوسط صادرات نفت خام ایران در سه ماه گذشته ۵۶۰ هزار بشکه در روز بوده است. این در حالی است که متوسط صادرات روزانه نفت ایران در ماههای پایانی دولت حسن روحانی به ۶۵۰ هزار بشکه در روز میرسید.
از طرفی در پی عدم موفقیت در مذاکرات هستهای، نرخ دلار طی دو روز گذشته بهصورت متوالی افزایش یافته و به بالای ۳۰ هزار تومان جهش کرده است.
ابراهیم رئیسی در ادامه مدعی شد که دولت وی استقراض از بانک مرکزی را متوقف کرده و تورمی که (حدود ۴۵ درصد) در کشور مشاهده میشود، حاصل استقراض دولت قبلی از بانک مرکزی و خلق پول طی ماههای گذشته بوده است.
ساعتی پس از این ادعا، عبدالناصر همتی رئیس کل سابق بانک مرکزی ایران در واکنش گفت: «تامین مالی دولت از بانکها و برداشت آنها از بانک مرکزی تا رقم ۸۰ همت در پایان آبان ماه همان چاپ پول است».
او در صفحه شخصی اینستاگرام خود نوشت: «خرید ارز دولت با نرخ نیمایی توسط بانک مرکزی در رشد پایه پولی نمایان خواهد شد و کندی رشد پایه پولی بخشی بهدلیل تامین واردات دارو و نهاده با منابع بانک مرکزی است».
اخیرا سازمان برنامه و بودجه کشور در گزارشی هشدار داده بود که نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی به یک سوم رسیده و تا سه سال آینده اگر تحریمها ادامه پیدا کند به ۵۰ درصد خواهد رسید و دولت در آستانه ورشکستگی قرار میگیرد.
بر اساس گزارش یاد شده، اگر این وضعیت ادامه یابد، نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی کشور تا پنج سال آینده به ۱۵۰ درصد میرسد.