ونزوئلا پس از تایید پیروزی رئیس جمهور نیکلاس مادورو، رئیس جمهور این کشور، با وجود ادعاهای معتبر مبنی بر شکست وی در انتخابات یکشنبه گذشته، خود را برای اعتراضات بیشتر آماده می کند. آرژانتین، کاستاریکا، اکوادور، پاناما و اروگوئه روز جمعه به ایالات متحده و پرو پیوستند و ادموندو گونزالس اوروتیا نامزد مخالفان را به عنوان رئیس جمهور منتخب واقعی به رسمیت شناختند.

هم مادورو و هم اپوزیسیون به رهبری ماریا کورینا ماچادو و نامزد ریاست جمهوری او ادموندو گونزالس اوروتیا از حامیان خود خواسته اند تا آخر هفته و در پی رای گیری جنجالی روز یکشنبه تظاهرات کنند.

مرجع انتخاباتی دادگاه عالی این کشور آمریکای جنوبی که به مادورو وفادار است، روز جمعه او را با کسب 52 درصد آرا برنده اعلام کرد و گفت که گونزالس اروتیا 43 درصد آرا را به دست آورده است.

اما آرژانتین، کاستاریکا، اکوادور، پاناما و اروگوئه، گونزالس اوروتیا، نامزد مخالفان را به عنوان رئیس جمهور منتخب واقعی به رسمیت شناختند و به ایالات متحده و پرو پیوستند و نتایج رسمی را رد کردند.

به نوبه خود، مادورو 61 ساله – که به شدت به انتقادها از پیروزی خود واکنش نشان داده است – اتهامات تقلب در رای را به عنوان یک “تله” توصیف کرد که توسط واشنگتن برای توجیه “کودتا” تنظیم شده است.

او همچنین ماچادو و گونزالس اوروتیا را تهدید کرده و گفته است که آنها “باید پشت میله های زندان باشند.”

مادورو از سال 2013 رهبری این کشور نفت‌خیز و فقیر را برعهده داشته و بر کاهش 80 درصدی تولید ناخالص داخلی که بیش از هفت میلیون نفر از 30 میلیون شهروند ونزوئلا را که زمانی ثروتمند بودند، وادار به مهاجرت کرد.

کارشناسان سوء مدیریت اقتصادی و تحریم های آمریکا را عامل این فروپاشی می دانند.

گونزالس اوروتیا پس از درخواست مادورو از دادگاه برای بررسی و تایید نتایج انتخابات، در جلسه دادگاه عالی حاضر نشد.

با این حال، سایر نامزدهای اپوزیسیون احضار شده به این جلسه خواستار اعلام شمارش دقیق آرا پس از رای گیری روز یکشنبه شدند که در میان ترس گسترده از تقلب در آرا برگزار شد.

انریکه مارکز که همچنین به عنوان بخشی از یک گروه کوچکتر مخالف مادورو را که با او به رقابت پرداخته بود، گفت: سوابق رای “برای شفافیت اساسی است، این کار برای صلح نیاز هست.”

اپوزیسیون در این هفته وب سایتی را با تصاویری از 84 درصد آرا راه اندازی کرد که نشان دهنده پیروزی آسان گونزالس اوروتیا است. دولت ادعا می کند که اینها جعلی هستند.

“ترس برای زندگیم”

ماچادو، که از شرکت در انتخابات منع شده بود، در وال استریت ژورنال نوشت که او به همراه دیگر رهبران اپوزیسیون مخفی شده و “برای جان خود می ترسد”.

او از هواداران خواست تا روز شنبه در شهرهای سراسر کشور تجمع کنند تا “حقیقت” را درباره پیروزی مخالفان اعلام کنند.

ماچادو در توییتر X نوشت: «ما شواهدی را داریم که جهان از قبل آن را به رسمیت می شناسد.

مادورو با «مادر همه راهپیمایی‌ها برای جشن پیروزی صلح» در روز شنبه خواستار بسیج هوادارانش شده است.

او مخالفان را متهم کرد که در جریان راهپیمایی‌های خود، علیه نیروهای امنیتی برنامه‌ریزی می‌کنند.

سازمان غیردولتی فورو پنال از کشته شدن 11 نفر در اعتراضات دوشنبه و سه شنبه خبر داد که ونزوئلایی های خشمگین به خیابان ها آمدند و گفتند که آرای آنها دزدیده شده است. ماچادو گفت که حداقل 20 نفر کشته شده‌اند.

مقامات گفتند که بیش از 1000 نفر در اعتراضات پس از انتخابات دستگیر شدند.

این سرکوب باعث ایجاد ترس در میان حامیان مخالفان شده است.

کاتیوکا کامارگو، یک فعال در محله فقیر نشین پتار در شرق کاراکاس گفت: “ما کشته، زخمی، بازداشتی، مفقود داریم… مردم این را می دانند. آنها می ترسند. آنها می دانند که قرار است خود را در برابر افراد مسلح قرار دهند.”

شواهد قاطع

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت “شواهد قاطع” دال بر پیروزی گونزالس اروتیا در انتخابات وجود دارد.

وزارت امور خارجه آمریکا گفت، بلینکن روز جمعه با ماچادو و گونزالس اوروتیا صحبت کرد و “نگرانی خود را برای ایمنی و آرامش آنها” ابراز کرد و به گونزالس اوروتیا “به دلیل کسب بیشترین آرا” تبریک گفته است.

برزیل، کلمبیا و مکزیک در بیانیه‌ای مشترک خواستار «تأیید بی‌طرفانه» نتیجه شدند و همچنین از کاراکاس خواستند داده‌های رأی‌دهی تفکیک شده بر اساس مراکز رأی‌گیری را منتشر کند.

انتخاب مجدد مادورو در سال 2018 توسط ده ها کشور آمریکای لاتین و همچنین ایالات متحده و کشورهای عضو اتحادیه اروپا رد شد.

او از وفاداری رهبری نظامی، نهادهای انتخاباتی، دادگاه ها و سایر نهادهای دولتی و همچنین حمایت روسیه، چین و کوبا برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید