🔹در حالی که دولت سیزدهم از ابتدای روی کار آمدن خود مدام در حال تأکید بر رکوردشکنی فروش نفت ایران است، حال رویترز در گزارشی از تخفیف ویژه ایران به چین خبر داد. چنانکه طی ۹ ماه اخیر میزان تخفیف ایران به چین، بزرگترین خریدار نفتی خود، به ۵.۲ میلیارد دلار رسید.
🔹این رقم فقط کمی پایینتر از پولهای بلوکهشده ایران در کشورهایی نظیر کره جنوبی، قطر یا عراق به حساب میآید که دولت بارها با آن سعی در کشیدن ترمز بازار ارز داشته است. در مقایسهای دیگر، این رقم حدود سه برابر میزان صادرات ایران به هند طی ۹ ماه تخمین زده میشود.
🔹بر اساس آماری که شرکتهای رصد محمولههای نفتی در مورد تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریمهای آمریکا ارائه کردند تهران توانسته صادرات نفت خود را افزایش دهد؛ اما به نظر میرسد این افزایش فروش نفت به بهای حراج منابع ملی رقم خورده است.
🔹در حالی اکنون از فروش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت بهعنوان دستاورد یاد میشود که حتی به فرض صحت آن، این رقم ۱.۳ میلیون بشکه کمتر از صادرات نفت ایران در زمان اجرای برجام است. بدین ترتیب مشخص نیست چرا دولتی که مدام بر افزایش فروش نفت ایران تأکید دارد، چرا تلاشی برای احیای برجام نشان نمیدهد و حتی نسبت به آن تا حدودی بیرغبت است.
🔹البته اینکه ایران نفت خود را با تخفیفهای نجومی به چین میفروشد موضوع جدیدی نیست. بلومبرگ روز ۱۷ فروردین سال جاری و در گزارشی با استناد به دادههای شرکتهای کشتیرانی گزارش داد که ایران هر بشکه نفت را ۱۲ دلار کمتر از نفت شاخص برنت به چین تحویل داده است. در حالی که روسیه برای نفت شاخص اورال خود که بسیار شبیه به نوع نفت تولیدی ایران است، بیشتر از ۱۰ دلار تخفیف نمیدهد.
🔹این نشان میدهد که ایران حتی بیش از روسیه که در شرایط جنگی قرار دارد در فروش نفت خود تخفیف میدهد. البته نوسانات اخیر و بهویژه تعلیق تحریمهای نفتی ونزوئلا طی قراردادی که میان ونزوئلا و آمریکا امضا شد امکان دارد بازار تخفیف نفت ایران را کمی تعدیل کند.