به گزارش CNN فارسی یک مقام آمریکایی روز جمعه ضمن تایید اطلاعات منتشر شده توسط نشریه وال استریت ژورنال به خبرگزاری فرانسه گفت: سربازان ایالات متحده از حدود یکسال پیش بی سر و صدا ارتش تایوان را برای بالا بردن توان دفاعی در برابر تهدیدهای احتمالی چین آموزش میدهند.
وال استریت ژورنال پیشتر به نقل از یک منبع رسمی ناشناس اعلام کرده بود که حدود بیست نفر از نیروهای ویژه ارتش آمریکا و گروهی از تفنگداران دریایی ماموریت آموزش واحدهایی نظامی از نیروی زمینی و دریایی ارتش تایوان را بر عهده گرفتهاند.
منبع یاد شده که نخواست نامش فاش شود همچنین به فرانسپرس گفت: دو گروه از نظامیان ارتش برای این ماموریت تعیین شدهاند؛ یک گروه بیست نفره از نیروهای ویژه و گروهی دیگر از نیروهای معمول ارتش وظیفه یگانهای زمینی ودریایی ارتش تایوان را بر عهده دارند.
وی به تاریخ دقیق ورود نیروهای آمریکایی به جزیره تایوان اشارهای نکرد اما یادآور شده که این نیروها دست کم از یک سال پیش برای ماموریت به این کشور اعزام شدهاند.
گفتنی است وزارت دفاع آمریکا در مواجهه با پرسش رسانهها و خبرنگاران در این خصوص آنرا تکذیب نکرده است.
جان ساپل، سخنگوی پنتاگون چنین توضیح میدهد: «من در باره عملیات، استقرار نیروها یا آموزشهای ویژه نظری ندارم اما مایلم تاکید کنم که حمایت از تایوان و روابط دفاعی ما با تهدیدی که از سوی جمهوری خلق چین متوجه این جزیره است، مطابقت دارد.»
وی افزود: «ما از پکن میخواهیم به تعهدات خود برای حل مسالمتآمیز اختلافات میان چین و تایوان احترام بگذارد.»
این موضع در حالی از جانب پنتاگون مطرح شده که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز سه روز پیش گفته بود در جریان گفتگو با شی جین پینگ، همتای چینی خود بر لزوم احترام به «توافق تایوان» تاکید کرده است.
واشنگتن به موجب این توافق متعهده شده که تنها با چین رابطه دیپلماتیک داشته باشد و مقامات پکن نیز بایست تلاش داشته باشند اختلافات با تایوان را از راه مسالمتآمیز حل کنند.
ازسوی دیگر جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده به تازگی نسبت به بالاگرفتن تنش در تنگه تایوان و انتشار گزارشهایی مبنی بر ورود جتهای نظامی چین به حریم هوایی این منطقه ابراز نگرانی کرده است.
ند پرایس، سخنگوی دیپلماسی آمریکا نیز پیشتر این اقدامات را «بی ثبات کننده» و مخل «صلح و امنیت منطقه» خوانده و گفته بود:«ما از پکن می خواهیم فشارهای نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی خود علیه تایوان را متوقف کند.»
چین از دیر باز تایوان را جزئی از خاک خود و به عنوان یک جزیره جدایی طلب دانسته و احتمال استفاده از زور و نیروی نظامی برای باز پسگیری آنرا رد نکرده است.
سو تسنگ چانگ، نخست وزیر تایوان نیز در خصوص بالا گرفتن تنش با پکن گفته است: «یک هدف درست و عادلانه همیشه حمایت های زیادی را به خود جلب می کند.»
آقای چانگ در ادامه یادآورشد: «ما تمام تلاش خود را مصروف دفاع از حاکمیت ملی، مردم و حفظ صلح در منطقه خواهیم کرد. ما در این زمینه تمام تلاش خود را خواهیم کرد و از همکاری با کشورهایی که به ارزشهای ما احترام بگذارند، استقبال میکنیم.»
گفتنی است که رسانههای تایوانی نوامبر گذشته با استناد به گزارش فرماندهی نیروی دریایی این جزیره از ورود سربازان ویژه ارتش آمریکا به تایوان برای آموزش نیروهای ارتش جهت مشارکت در عملیات دوگانه خاکی-آبی خبر داده بودند.
این در حالیست که مقامات آمریکایی و تایوانی هر دو در آن زمان موضوع ورود نیروهای ویژه به تایوان را تکذیب و تنها بر اهمیت همکاری دفاعی میان خود تاکید کرده بودند.ر