بحث در آمریکا پیرامون خروج سریع ۲۲ هزار نفر از افغانستان ادامه دارد. خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد دولتی نوشته که نجات همکاران محلی ایالات متحده و افراد در معرض خطر و دادن ویزای مخصوص به آنها مستلزم کار فشرده و تمام وقت بین دستگاههای مختلف است.
طالبان وعده کردهاند که مزاحمتی برای مسافران در فرودگاه کابل فراهم نشود. اما بسیاری کشورهای غربی هم اینک برای انتقال امن پرسنل خود یا شهروندان محلی به خارج از افغانستان دچار مشکل هستند.
حومه اطراف فرودگاه کابل هم اینک در اختیار سربازان آمریکایی است، اما طالبان کنترل امور فرودگاه را به دست دارد. شاهدان عینی گفتهاند که شبهنظامیان در ایستگاههای بازرسی جلوی ورود مردم را میگیرند و آنها را با خشونت و ضرب و شتم میرانند.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفته که فرماندهان نظامی مستقر در فرودگاه کابل در تماس مستقیم با نیروهای طالبان قرار دارند تا بر نظم و پرهیز از خشونت نظارت کنند.
همزمان نیروی هوایی امریکا تحقیق در باره چگونگی کشته شدن هفت نفر در آشفتگی شدید روز دوشنبه (۱۶ اوت / ۲۵ مرداد) در فرودگاه کابل را شروع کرده است. در این روز که با هجوم گسترده مردم وحشتزده به باند فرودگاه همراه بود، تعدادی از جمعیت به بالها و چرخ هواپیمای در حال عبور آویزان شدند اما هواپیمای ترابری C-17 آمریکا با وجود این شرایط پرواز کرد.
این هواپیما سپس به دلایل فنی در قطر فرود اضطراری کرد و بقایای انسانی در چرخ آن پیدا شد. ویدئوهای موجود از لحظه اوجگیری هواپیما، سقوط دستکم دو نفر از زیر بال آن را نشان میدهند.
با این همه، آمریکا اعلام کرده که شمار سربازان مستقر در فرودگاه را به ۴ تا ۶ هزار نفر افزایش دهد و با ساعتی یک پرواز، روزانه پنج هزار تا ۹ هزار نفر را از افغانستان خارج کند.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید پیشتر گفته که طالبان با واشنگتن توافق کردهاند که مانع ورود افراد غیرنظامی به فرودگاه نشوند و شرایط امن خروج از افغانستان را فراهم کنند.
تلاش آمریکا و کشورهای غربی برای تخلیه خارجیها و شهروندانی که با آنها همکاری داشتهاند در حالی ادامه دارد که طالبان عفو عمومی اعلام کرده و گفته، کلیه کارکنان دولت اعم از زن و مرد میتوانند بدون ترس به سر کار برگردند و زندگی روزمره را از سر گیرند.
پارهای گزارشها نیز از گشوده شدن مغازهها در شهر کابل خبر میدهند. در روزهای گذشته این شهر به صورت متروکه در آمده بود.