با توجه به خشکسالی در چند سال اخیر و کاهش تولید برنج در سطح کشور در حال حاضر شاهد رشد قیمت برنج ایرانی هستیم اما بر اساس آمار گمرک ایران واردات برنج نیز چه از نظر ارزش و چه از نظر حجم ۶۹ درصد کاهش یافته است.
در نتیجه این کاهش عرضه در کشور شاهد رشد قیمت برنج در بازار هستیم. هم اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج ایرانی به حدود ۳۸ تا ۴۵ هزار تومان و برنج هندی نیز ۲۲ تا ۳۰ هزار تومان رسیده است که در نتیجه این رشد قیمت احتمالا تقاضا برای این کالای اساسی کاهش پیدا خواهد کرد.
علی اکبری نایبرییس انجمن برنج گفته بود که فروش برنج ۴۵هزارتومانی در تهران حباب و گرانفروشی است و در صورتی که شرکتی هر کیلوگرم از این محصول را ۴۵ هزار تومان به فروش میرساند باید از آن سؤال شود که مگر شالی را به چه قیمتی خریداری کرده است.
بر اساس نامه مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران مبنی بر کاهش ۶۹ درصدی واردات برنج به کشور و همچنین ترکیب این موضوع با تامین ارز نیمایی برای این کالای اساسی ما شاهد کاهش عرضه در بازار هستیم. در این بین ممنوعیت واردات فصلی در چنین شرایطی موجب تشدید این مسئله و در نتیجه رشد بیشتر قیمت برنج در بازار شده است.
در حاضر ۸ تا ۱۰ محموله برنج به مقصد کشور در حال بارگیری هستند که صاحبان کالا به دلیل محدودیت موجود و برای جلوگیری از رسوب کالاهای خود در گمرکات کشور اقدام به واردات نمیکنند که در نتیجه این موضوع ممکن است شاهد کمبود بیشتر در بازار باشیم.
حال این پرسش مطرح میشود که چرا با وجود نامه گمرک در تیر ماه و اعلام مسئله کاهش واردات به نسبت سال گذشته وزارت صمت اقدامی برای تنظیم بازار و جلوگیری از رشد قیمتها انجام نداده است؟ لازم است که این وزارتخانه و مسئولین فعلی آن در این خصوص پاسخگوی باشند و اقدامات خود را توضیح دهند.