به گزارش CNN فارسی، شیوع بیماری‌های گوناگون، افزایش شدید بهای دارو و کاهش منابع شهد جمعیت زنبور عسل در ایران را به شدت کاهش داده است. به گفته رئیس کانون زنبورداران جمعیت زنبور عسل در ایران طی یک سال ۴۰ درصد کاهش یافته است.

اهمیت زنبور عسل فقط تولید یک ماده غذایی مهم نیست، بلکه نقش آن در گردافشانی و باروری گیاهان ثمری و پایداری اکوسیستم غیرقابل چشم‌پوشی و تعیین‌کننده است.

بالا رفتن تلفات در میان جمعیت زنبور عسل تقریبا در همه کشورها رخ می‌دهد اما علت‌های آن همه جا الزاما یک‌سان نیست.

رئیس کانون صنعت زنبور عسل ایران می‌گوید چندین نوع ویروس و بیماری در بین زنبورها شایع است که از مهم‌ترین آنها می‌توان به انگل “واروآ” اشاره کرد.

عفت رئیسی سرحدی شنبه ۱۸ دی ابراز تاسف کرد که بیشتر زنبورستان‌های ایران به دلیل کمبود گرده و منابع شهد ضعیف شده‌اند و زنبورها بیمار هستند.

تغییرات اقلیمی، افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی، بهره‌برداری بیش از ظرفیت از مراتع و استفاده بیش از حد سم در کشاورزی صنعتی و نیم صنعتی از جمله عواملی هستند که منابع تغذیه زنبور را نابود و محدود می‌کنند.

در ایران مشکل دیگری به این معضلات اضافه شده و آن گران شدن شدید قیمت داروهایی است که برای مقابله با بیماری‌ها و آفت‌های شایع در میان زنبوران عسل به کار گرفته می‌شوند.

رئیسی سرحدی گفت: «بدون اغراق تمام زنبورستان‌های ایران بیمار هستند و از آنجایی که هزینه دارو ۳۰۰ درصد گران شده بسیاری از تولیدکنندگان عسل چاره‌ای ندارند جز اینکه داروی‌های ارزان قیمت و بی‌کیفیت چینی به زنبورها بدهند تا کلنی‌هایشان حفظ شود.»

این فعال صنف زنبورداری می‌گوید طی یک سال ۴۰ درصد زنبور عسل‌های ایران تلف شده‌اند و دولت و نهادهای مسئول مانند سازمان دامپزشکی توجهی به حل معضلات زنبورداران نمی‌کنند.

شمار شاغلان در صنعت تولید و فرآوری عسل حدود ۵۰۰ هزار نفر برآورد می‌شود و خسارت‌هایی که به این بخش وارد می‌شود می‌تواند به بیکاری تعداد زیادی از آنها منجر شود.

با وجود مشکلات گوناگون، صنعت زنبورداری در ایران در چند دهه گذشته رشد زیادی داشته است. مطابق آمار کانون صنف زنبور عسل، در چهار دهه منتهی به سال ۹۷ شمار کندوهای زنبورعسل فعال در ایران از ۶۰۰ هزار به هفت و نیم میلیون کندو رسید.

با این وجود به گفته رئیسی سرحدی وعده‌های دولت برای بیمه تامین اجتماعی شاغلان صنف زنبورداری و تامین مایحتاج زنبورداران به ویژه دارو همچنان تحقق نیافته است.

حبیب‌اله مزارعی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری زنبورداران ایران شهریور ماه امسال گفته بود بیمه زنبورداران در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در نظر گرفته شده اما به دلایل نامعلوم تا کنون اجرا نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید