مهمترين بخش اظهارات سعيد خطيب زاده به شرح زير است:
جزئيات سفر وزير خارجه به نيويورک
* وزير خارجه فردا به نيويورک ميرود.
* وزير امورخارجه در اجلاس ساليانه سازمان ملل هيچ ديداري با وزير امور خارجه آمريکا نخواهد داشت.
* وزير خارجه با همه وزراي خارجه ۱+۴ ملاقاتهاي دوجانبه خواهد داشت ولي تا الان تصميمي درباره برگزاري نشست ايران و ۱+۴ اتخاذ نشده است.
* در ترکيب هيئت مذاکره کننده ايران تغييراتي صورت خواهد گرفت.
وضعيت عضويت ايران در سازمان همکاري شانگهاي
* تائيد نهايي سند عضويت ايران در سازمان همکاري شانگهاي پروسه اي آئيني و اداري دارد که حدود يک سال طول مي کشد.
* عضويت ايران در سازمان همکاري شانگهاي نشانه ديگري از شکست خوردن رويکرد فشار حداکثري امريکا براي منزوي کردن ايران بود.
* موضوع اف اي تي اف در مجمع تشخيص مصلحت در دست بررسي است.
فروش سوخت ايران به لبنان
* جمهوري اسلامي متعهد به همکاري و کمک به دوستان خودش است.
* فروش سوخت ايران به لبنان به دليل درخواست اين کشور بوده است.
* اگر دولت لبنان دوباره درخواست خريد سوخت از ايران را بدهد ما آماده هستيم.
واردات واکسن
* امروز يک آرامش در واردات واکسن در کشور ايجاد شده است.
* در رابطه با نوع و کشور سازنده واکسن طبق نظر وزارت بهداشت است و وزارت امور خارجه فقط متولي و تسهيل کننده واردات واکسن است.
* تا ماه آينده ميزان واردات واکسن به ۶۰ ميليون دوز خواهد رسيد.
مذاکرات وين
* آمريکا ناقض برجام و قطعنامه هاي سازمان ملل است.
* آمريکا اگر يکجانبه گرايي را کنار بگذارد در مذاکرات وين اتفاقات مثبتي رخ خواهد داد.
* نه بيش از برجام چيزي خواهيم داد و نه کمتر از آن چيزي دريافت خواهيم کرد.
اجلاس تهران در رابطه با افغانستان
هنوز زمان دقيق براي اجلاس تهران مشخص نشده اما رفت و آمدهاي ديپلماتيک در حال انجام است.
* پيام ابتکار اجلاس تهران در رابطه با افغانستان کاملا روشن است.
* دخالت خارجي در امور افغانستان قابل قبول نيست و همه بايد کمک کنند که مردم افغانستان آينده کشورشان را بسازند.
مشروح اظهارات سخنگوي وزارت خارجه را در ادامه بخوانيد:
«سعيد خطيبزاده» سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران امروز (يکشنبه) در نشست هفتگي با رسانهها که به صورت حضوري و تعداد محدود خبرنگاران و با رعايت پروتکلهاي بهداشتي کرونا برگزار شد، ضمن تشريح آخرين تحولات در حوزه سياست خارجي به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
اين ديپلمات ارشد ايراني در ابتدا هفته دفاع مقدس را گرامي داشت.
خطيبزاده در پاسخ به سؤالي درباره اظهارات نجيب ميقاتي نخست وزير لبنان در خصوص ارسال سوخت ايران به اين کشور و اينکه آن را نقض حاکميت لبنان خوانده بود گفت: جمهوري اسلامي ايران متعهد به همکاري و کمک به دوستان خودش دولتهاي کشورهاي دوست بوده و آنچه در اين زمينه انجام شده درخواستي توسط تجار لبناني بوده و فروشي صورت گرفته و محموله ارسال شده است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي اظهار داشت: درباره مسائل داخلي لبنان صحبتي ندارم ولي اگر لبنان درخواستي داشته باشد در اختيار آن قرار ميدهيم.
وي درباره اظهارات رئيسي در خصوص رايزنيها در تاجيکستان درباره افغانستان نيز بيان کرد: آنچه در حاشيه نشست شانگهاي اتفاق افتاد به صورت جدي در بيانيه چهارجانبه عنوان شد.
خطيبزاده بيان کرد: در روزهاي آتي نتايج گفتوگوها در سطح سران و بين هيأتها بيشتر روشن خواهد شد.
وي درباره سفر اميرعبداللهيان به نيويورک و نشست وزراي خارجه ۱+۴ در نيويورک نيز اظهار داشت: اميرعبداللهيان فردا عازم نيويورک خواهد بود براي شرکت در نشست مجمع عمومي و تا الان حدود ۴۵ ملاقات دوجانبه با وزراي خارجه کشورهاي مختلف از قارههاي مختلف خواهد داشت.
سخنگوي وزارت خارجه بيان کرد: درباره نشست ۱+۴ به شما تأکيد کنم اگر ببينيم اين ملاقات ميتواند در مسير آنچه گفتيم يعني مذاکره سودمند باشد تصميم آن را اتخاذ خواهيم کرد. الان تصميمي اتخاذ نکردهايم. آنچه مهم است اين است که وزير خارجه با همه وزراي خارجه ۱+۴ ملاقاتهاي دوجانبه خواهد داشت و اگر دستورکار ويژهاي بود ميتواند به صورت جمعي بين ايران و ۱+۴ برگزار شود ولي الان در اين خصوص تصميمي اتخاذ نشده است.
خطيبزاده در پاسخ به سؤالي اظهار داشت: سازمان همکاري شانگهاي ظرفيتهاي مختلفي دارد که استفاده شود و هم اين سازمان و هم ايران ميتوانند از ظرفيتهاي متقابل هم براي ارتقاي روابط و جايگاه سازمان استفاده کنند. حضور ايران در شانگهاي باعث قدرتمندتر شدن اين سازمان خواهد شد. سازوکارهاي دروني اين سازمان براي ما مهم است و متعهديم اين سازوکارها را با همکاري و کمک اعضا ارتقا دهيم.
وي گفت: عضويت ايران در شانگهاي پايان عملي شکست پروژه انزواي ايران توسط برخي از جمله آمريکا بود.
سخنگوي وزارت خارجه درباره FATF گفت: مجمع در حال بررسي در يک محيط فني و حرفهاي تصميم را اعلام خواهند کرد.
وي همچنين عنوان کرد: ترکيب تيم مذاکره کننده در حال بررسي است و شکل و شمايل اين تغييرات هنوز نهايي نشده و به محض نهايي شدن به اطلاع همه خواهد رسيد.
خطيبزاده گفت: در ماه آتي ۶۰ ميليون دُز واکسن وارد خواهد شد. درباره اينکه چه واکسني وارد ايران شود فقط وزارت بهداشت نظر ميدهد و هر واکسني مورد تاييد وزارت بهداشت باشد وارد ميشود.
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سؤالي اظهار داشت: تماميت ارضي کشورهاي همسايه براي ما از هر چيزي مهمتر است و همکاري هاي منطقه اي مبناي توسعه، صلح و ثبات در اين منطقه است. آنچه الان در حال اتفاق است فکر ميکنيم بايد به يک همکاري دسته جمعي تبديل شود. ايران با توجه به روابط بسيار خوب با جمهوري آذربايجان و ارمنستان تلاش ميکند توافقات قبلي بين دو کشور بعد از جنگ را تسهيل کند. تنها مسير، مسيري است که با اجماع و مرضي الطرفين صورت بگيرد. ايران توسعه اين کشورها را توسعه خود ميداند.
وي ادامه داد: همه همسايگان بايد بدانند مسير توسعه، صلح و ثبات يک مسير دسته جمعي است و در يک مسير دسته جمعي قطعا صلح و ثبات موفقتر خواهد بود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي همچنين گفت: آنچه در افغانستان رخ ميدهد راهحل معجزه آميز ندارد. کشورهاي همسايه بايد کمک کرده و صادقانه پرهيز کنند از اينکه خواست و ارادهاي را به مردم افغانستان تحميل کنند و در مسيري بروند که اعتمادزايي کند نه اعتمادزدايي.
وي افزود: ما به مردم افغانستان فکر ميکنيم و به آنها متعهديم و در عين حال تمامي مساعي خود را به کار ميگيريم که به آينده افغانستان کمک کنيم.
خطيبزاده همچنين اعلام کرد که نشست آينده درباره افغانستان در دست پيگيري است ولي رايزني ها بين کشورهاي منطقه در جريان است.
وي همچنين گفت که ايران برنامهاي براي ملاقات با مقامات آمريکايي در نيويورک ندارد.
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سؤالي دو رانندهاي که در جمهوري آذربايجان در بازداشت هستند، اظهار داشت: سفارت اين موضوع را پيگيري کرده و انتظار از جمهوري آذربايجان است که فورا اين دو نفر را آزاد کرده و اجازه دهند به مسير خود ادامه دهند. تماميت ارضي کشورهاي همسايه براي ما مهم است.
وي در پاسخ به سؤالي اظهار داشت: در سياست خارجي متوازن هر چند آسيامحور و همسايگان در اولويت هستند ولي قطعا ظرفيت کشورها و قارههاي ديگر مهم است.
سخنگوي وزارت خارجه درباره سفر هيأتهاي ورزشي ايراني به ديگر کشورها گفت: توصيه ما به فدراسيونها بوده نه فقط وقتي ويزا صادر نميشود و به مشکلي برميخورند به وزارت خارجه مراجعه کنند بلکه از ابتدايي که سفر در حال برنامهريزي است به وزارت خارجه اطلاع دهند. درباره جزييات صدور رواديد براي دوچرخه سواران ايراني اطلاعي ندارم. سفارت بلژيک در تهران تاکنون همکاري خوبي در چارچوب مراودات عادي داشته است و بايد ببينيم موضوع چه بوده و اگر کمي و کاستي بوده قطعا تذکر داده خواهد شد.
خطيبزاده ادامه داد: آمريکا به عنوان بزرگترين ناقض حقوق بشر و حقوق کشورها و حقوق اوليه از جمله حق حيات و دسترسي به امکانات اوليه متهمي است که در اين سالها همه اقداماتش بي کيفر مانده است و اين رويه بي کيفر ماندن واقعا دردناک است. در هفته گذشته شاهد بوديد يک کاروان ۱۰ نفره مردم عادي افغانستان مورد حمله قرار گرفت ابتدا گفتند گروههاي افراطي حمله کردهاند و ديروز اعلام کردند ببخشيد اشتباه شد. کشتار زنان و کودکان و … را به عنوان اشتباه به راحتي ميگويند و عبور ميکنند. اين وضعيت شرايط دردناکي را براي جهان ايجاد کرده است.
وي گفت: يا استثناگرايي خاص در حقوق بينالملل است. ايران به صورت فعالانه در مقابل اين روند ايستادگي کرده و پيام ايران همين مبارزه با استيلاجويي و سلطه طلبي اين کشورها بوده و اين را به عنوان يک سياست ادامه داديم. خبر خوب اين است که صداهاي بيشتري در کنار ايران توسط آزاديخواهان در دنيا شنيده ميشود.
* گزارش نيويورک تايمز درباره ترور فخري زاده
سخنگوي دستگاه ديپلماسي درباره گزارش نيويورک تايمز در ترور فخري زاده و همکاري ترامپ با اسرائیل نيز اظهار داشت: اين گزارش را ديديم و حالا اين گزارش روزنامهاي است و به اندازه يک روزنامه بايد به آن توجه کرد. نهادهاي اطلاعاتي و امنيتي موضوعاتي از اين دست را با جزييات در فضاي خودشان پيگيري کردند. جزييات آن عمليات کاملا براي اين نهادها روشن است.
خطيبزاده با بيان اينکه در چند مسير پيگيريهاي ايران انجام ميشود، اظهار داشت: قطعا آن مسيري که بايد توسط نيروهاي اطلاعاتي و امنيتي انجام شود انجام شده و باز هم انجام خواهد شد. اينها مواردي است که آنهايي که بايد بدانند ميدانند ولي اين تعهد حقوقي و تعهد خاصي است براي پيگيري آنهايي که به ترور يکي از افتخارات ايران و دانشمند بزرگ هستهاي ما در حوزه صلح آميز ما کمک کردند و اين ننگ است براي کساني که گردنکشانه به چاقوکشي و اين اقدامات افتخار ميکنند.
وي افزود: مسير حقوقي که اينها را بي کيفر نگذاريم، در کنار مسيرهاي اطلاعاتي و امنيتي پيگيري کرديم و گزارشهاي جزيي به دست آمده که طرفهاي مشارکت کننده را روشن کرده است. گزارش روزنامه را اجازه دهيد در بستر روزنامهاي پيگيري شود.
* حضور آوارگان افغانستاني در مرزهاي شرقي کشور
خطيبزاده درباره حضور آوارگان افغانستان در مرزهاي شرقي کشور و بحث صدور رواديد براي افغانستانيها و روابط اقتصادي ايران با اين کشور اظهار داشت: ايران ميزبان حدود چهار ميليون تبعه افغانستاني در داخل ايران بوده و در طي چهار دهه گذشته ايران تلاش کرده با جديت تمامي امکانات خودش را براي تسهيل حضور برادران و خواهران افغانستاني در ايران به کار بگيريد.
وي افزود: براساس برخي تخمينها در چند ماه گذشته حدود نيم ميليون از برداران و خواهران ما در افغانستان بي جا شدند. برخي به صورت قانوني و برخي هم غيرقانوني وارد ايران شدند و موضوع فراگيري کرونا هم موضوع بسيار جدي است و به رغم همه فشارهايي که بر اقتصاد ايران همه شاهد هستند، تلاش کرديم تا آنجايي که بضاعت ما امکان داشته کمک کنيم ولي يک واقعيتي است که پذيرفتن بيش از چهار ميليون نفر از برادران و خواهران افغانستاني که در ايران حضور دارند، براي مردم و اقتصاد ايران کار سختي است. همين ميزان هم که انجام ميشود بدون کمکهاي ضروري سازمانهاي بينالمللي است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي ادامه داد: سازمانهاي بينالمللي را ترغيب ميکنيم که براي رسيدگي به اوضاع بي جاشدگان افغانستاني و آوارگان کمک کنند. حتي در خصوص واکسن برادران و خواهران افغانستاني نيز تمام تلاش خود را ميکنيم و هم به سازمانهاي بينالمللي و کشورهايي که ممکن است گفتيم که به ما کمک کنند تا از اين وضعيت عبور کنيم.
وي افزود: روابط ما با مردم افغانستان و طرفهاي تجاري در افغانستان که توسط بخش خصوصي انجام ميشود به صورت عادي در حال انجام است. مشکلاتي بوده و پيش آمده، ولي بسياري از آنها مرتفع شده و در حال مرتفع شدن است.
* سفر اوجي به ترکمنستان
سخنگوي وزارت خارجه درباره سفر اوجي وزير نفت به ترکمنستان و اخبار مطرح شده درباره اين سفر و اينکه گفته شده مديرعامل ترکمن گاز ايشان را به حضور نپذيرفته نيز گفت شما را دعوت ميکنم درباره جزييات اين سفر از وزارت نفت سؤال کنيد و درباره جزييات اين سفر اطلاع خاصي ندارم که با شما در ميان بگذارم.
* مطالبات ايران از عراق
خطيبزاده درباره سفر مصطفي الکاظمي نخستوزير عراق به تهران و بحث مطالبات ايران از عراق نيز بيان کرد: از بانک مرکزي جزييات را بپرسيد. يکي از موضوعات مورد بحث در بغداد و تهران همين موضوع بوده است. ما تمامي تلاش خود را کردهايم که مسير صادرات ايران به عراق در حوزههاي مختلف انرژي، گاز و برق انجام شود، ولي در عين حال بازپرداخت مطالبات ايران را موضوع عادي و فوري ميدانيم.
وي افزود: چند مسير گفتوگو شده هم بحث تهيه کالا در عراق و باز پرداخت به صورت بانکي و يکسري موضوعاتي هم در حال انجام است و برخي از آنها تقريبا نهايي شده و برخي در دست نهايي شدن است ولي ميتوانم به شما اين اطمينان را بدهم هم دوستان در عراق بر بازپرداخت بدهيها تأکيد دارند و در ملاقاتها و به صورت رسمي نيز اين موضوع را اعلام کردهاند و هم اينکه طرفهاي عراق در جمهوري اسلامي ايران وزارتخانهها و نهادهايي که در ارتباط هستند به صورت مداوم در اين باره رايزني کرده و ميکنند.
* بي عملي سئول در بازپرداخت بدهيهايش به ايران
سخنگوي وزارت خارجه يادآور شد: اين متفاوت از شرايطي است که در بحث کره جنوبي در جريان است. متاسفانه در مورد کره جنوبي هنوز با کندي بسيار سؤال برانگيزي اين مسير در حال طي شدن است و ميزان بي عملي سئول در خصوص بازپرداخت بدهيها به ايران جاي نااميدي دارد.