به گزارش CNN فارسی ناتو و ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه ۳۰ نوامبر در حالیکه برای بحث درباره انگیزههای احتمالی مسکو در استقرار نیرو در نزدیکی مرز اوکراین گرد هم آمدند، هشدار دادند که در صورت هرگونه تجاوز نظامی جدید علیه اوکراین، روسیه بهای گزافی خواهد پرداخت.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بلافاصله به این مواضع پاسخ داد و گفت اگر ناتو به رهبری آمریکا موشکهایی را در اوکراین مستقر کند که بتواند در عرض چند دقیقه مسکو را مورد حمله قرار دهد، روسیه مجبور میشود تلافی کند.
وی درباره نگرانی غرب درباره قصد ادعایی روسیه برای حمله به اوکراین گفت که مسکو به همان اندازه نگران رزمایش ناتو در نزدیکی مرزهای خود است.
اوکراین که زمانی بخشی از جمهوری شوروی سابق بود، اکنون علاقمند برای پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو است و به نقطه عطف اصلی بین روسیه و غرب تبدیل شده است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز گذشته به خبرنگاران گفت: «اگر روسیه بار دیگر از زور علیه استقلال کشور اوکراین استفاده کند، هزینه زیادی باید بپردازد.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا نیز در همین راستا سخنان استولتنبرگ را تایید کرد و گفت: «هرگونه اقدام تشدید کننده روسیه برای ایالات متحده نگرانکننده خواهد بود… و هرگونه حمله جدید عواقب جدی بهدنبال خواهد داشت.»
تنشها در هفتههای اخیر افزایش یافته است و روسیه، اوکراین و ناتو رزمایشهای نظامی خود را در میان اتهامات متقابل بر سر این که کدام طرف متجاوز است، برگزار میکنند.
پوتین در بیان «خطوط قرمز» روسیه در مورد اوکراین پا را فراتر گذاشت و گفت اگر ناتو سیستمهای موشکی پیشرفته را در خاک کشور همسایهاش مستقر کند، باید به این موضوع واکنش نشان داد.
رئیس جمهوری روسیه گفت: «وجود چنین تهدیداتی برای ما خط قرمز است. امیدواریم که به آن نرسند و عقل سلیم و مسئولیت در قبال کشورهایشان و جامعه جهانی در نهایت پیروز شود.»
وی افزود: «اگر نوعی سامانه تهاجمی در خاک اوکراین مستقر شود، سرعت این موشکها به سمت مسکو هفت تا ۱۰ دقیقه خواهد بود در صورتی که سلاحهای مافوق صوت ما پنج دقیقهای به اوکراین میرسند.»
وی با اشاره به اینکه اخیرا روسیه یک سلاح مافوق صورت را آزمایش کرده است گفت: «در چنین سناریویی چه باید بکنیم؟ باید چیزی مشابه در ارتباط با کسانی که ما را به این طریق تهدید میکنند ایجاد کنیم و اکنون میتوانیم این کار را انجام دهیم.» وی افزود که سلاحهای مافوق صوت روسیه میتوانند با سرعت ۹ برابر سرعت صوت پرواز کنند.
وزرای خارجه ناتو، مذاکرات دو روزهای را در ریگا پایتخت لتونی برای بحث درباره تهدید رو به رشد روسیه آغاز کردند.
دنیس شمیگال، نخستوزیر اوکراین، روسیه را به تلاش برای سرنگونی دولت منتخب در کییف متهم میکند. با این حال کرملین همواره این موضوع را رد کرده است.
شمیگال همچنین تاکید کرد که اوکراین بهدنبال خرید تسلیحات بیشتری از ایالات متحده خواهد بود.
تنش در شرق اوکراین از سال ۲۰۱۴ تاکنون به یکی از موضوعات اصلی مورد اختلاف بین مسکو و کشورهای غربی تبدیل شده است. مناقشه دولت اوکراین با جداییطلبان هوادار روسیه در شرق این کشور که به دنبال الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه آغاز شد تاکنون جان بیش از ۱۳ هزار نفر را گرفته است.
مقامات غربی میگویند شمار نیروهای روسیه در مرز با اوکراین افزایش یافته و به عدد ۱۰۰ هزار نفر رسیده است که بیشترین تعداد از زمان تصرف کریمه است. اوکراین میگوید که در حال حاضر بیش از ۹۰ هزار نیروی روس در مرز مستقر هستند.
با این حال مسکو میگوید که حملهای در کار نیست و کشوری را تهدید نمیکند اما از حق خود برای استقرار نیرو در قلمرو خود، آنطور که میخواهد دفاع میکند.
بریتانیا و آلمان نیز هشدارهای ناتو را تکرار کردند.