مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی ایران در گفتوگو با عصر ایران آمار واقعی مرگ و میر روزانه در اثر ابتلا به کرونا را “بالاتر از ۱۵۰۰ نفر” دانسته است.
او تصریح کرد: «اگر دو درصد مرگ و میر در تعداد کسانی که مبتلا میشوند وجود داشته باشد، با ۴۰ هزار مبتلا روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر جانشان را از دست میدهند، آن هم اگر درست درمان و مراقبت کنیم.»
پزشکیان که در دولت خاتمی وزیر بهداشت بود، درباره علت آمار بالای کرونا در ایران گفت: «باید همان روز اول در قم حکومت نظامی اعلام میکردند و بعد که از قم پخش شد یکماه کل کشور را قرنطینه میکردند اما این کارها را انجام ندادند.»
نماینده تبریز در مجلس ایران درباره واردات واکسن نیز گفت: «این بیانصافی است که بگوییم این واکسنها ظرف مدت دو هفته تامین شده است، ما اگر بخواهیم سفارش بدهیم، شرکتهای سازنده سفارش ما را بپذیرند و شروع به تولید کنند و بعد بخواهیم وارد کنیم، حداقل پنج تا شش ماه زمان میبرد.»
پزشکیان افزود: «قراردادهای خرید واکسن در زمان آقای روحانی بسته شده و پولها داده شده بود. معاون غذا و داروی وزارت بهداشت در دولت قبل اگر جرات دارد در این رابطه حرف بزند و روشنگری کند. امکان ندارد بدون سفارش بتوانیم جنس وارد کنیم حتی اگر پول دستمان باشد.»
به گفته او دولت روحانی “به دلایل سیاسی برای واردات دیر جنبیده است”. او اما اشاره مستقیمی به این دلایل نکرد.
پس از سخنرانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دی ماه سال گذشته که واردات واکسن آمریکایی و بریتانیایی را ممنوع اعلام کرد، وزارت بهداشت دولت روحانی با مدیریت سعید نمکی جلوی ورود این واکسنها را گرفت. این در حالی بود که هلال احمر یک محموله واکسن سفارش داده بود.
با شیوع موج پنجم و بالارفتن آمار مرگ و میر بر اثر کرونا و نیز اعتراضات گسترده داخلی و خارجی به ممنوعیت ورود واکسن به ایران، رسانههای تندرو سعی کردند سخنان خامنهای را تغییر بدهند و در برخی گزارشها حتی ممنوعیت ورود واکسن امریکایی و بریتانیایی از سوی او را تکذیب کردند.
با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی واردات واکسن دوباره از سر گرفته شد. برخی از مقامات این دولت ادعا کردهاند که تمامی مراحل واردات واکسن در دولت سیزدهم انجام گرفته و این دولت توانسته در عرض کمتر از دوماه از آغاز به کارش واکسیناسیون در ایران را تسریع کند.