با توجه به کاهش بارش نسبت به دوره های گذشته و هشدارهای مدام هواشناسان نسبت به کمبود آب در اکثر استان ها، تشکل ها هشدارهای زیادی را نسبت به تامین نهاده دامی ناشی از کاهش علوفه در مراتع دادند که متاسفانه باز هم با بی تدبیری مسئولان، تدبیری به کار گرفته نشد و غیر از بحرانی که هم اکنون بر سر بی آبی وجود دارد، ما گزارش هایی از تلفات دام در خوزستان داشتیم.

میزان خورد و خوراک دام سبک و سنگین به عوامل مختلفی همچون : آب و هوا، زمان، مکان و ژنتیک بستگی دارد، با این حال گاو های شیری پر تولید، روزانه ۱۸ کیلوگرم و دام سبک، یک کیلو کنسانتره بدون حساب علوفه خشبی، مصرف می کنند که گرانی نهاده های دامی ناشی از شرایط کمبود آبی، هزینه های تولید آن را بسیار نجومی می کند و عدم سنخیت قیمت تمام شده با نرخ فروش، دامدار را مجبور به کشتار دام های مولد و آبستن می کند که در ادامه این روند، به قیمت نابودی صنعت دامپروری تمام خواهد شد.

و اما این داستان به اینجا ختم نمی شود، چرا که بنابر آخرین برآورد های مرکز پژوهش های اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، قیمت تمام شده برای هر کیلو دام بالای ۹۰ هزار تومان است که با باز کردن راه صادرات و حذف ارز ترجیحی تا حدی به این قیمت افزوده می شود.

هم اکنون قیمت خرید هر کیلو دام درب دامداری ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان است، گوشت به دلیل عوامل سود جویی دلال و واسطه، با نرخ ۱۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان عرضه می شود که با افزایش قیمت دام به مرز ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید. معلوم‌ نیست گوشت با چه نرخی در بازار باید عرضه شود!

در نهایت، نبود تناسب میان هزینه های تولید با نرخ فروش، کار را به جایی رسانده است که دامداران را مجبور به کشتن دام های مولد و آبستن خود می کند و با این وجود آینده روشنی پیش روی صنعت دامپروری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید