به گزارش CNN فارسی، جداییطلبان طرفدار روسیه به دلیل خطر یک درگیری نظامی در شرق اوکراین از شهروندان غیرنظامی این منطقه خواستند به سمت روسیه فرار کنند.
دنیس پوشیلین، رئیس جمهوری خودخوانده و جداییطلب دونتسک روز جمعه ۱۸ فوریه (۲۹ بهمن) در یک نطق تلویزیونی گفت که نخست “زنان، کودکان و افراد سالمند” به محلی امن انتقال خواهند یافت. او خطاب به شهروندان عادی افزود که خروج از این منطقه برای مدتی محدود “از جان شما و خویشاوندان شما حفاظت خواهد کرد”.
به گزارش خبرگزاری آلمان، کمی پس از این فراخوان، رسانههای محلی این منطقه اعلام کردند که خودروی یکی از رهبران عالیرتبه جداییطلبان در برابر یک ساختمان دولتی منفجر شده است. گفته میشود خسارت جانی به بار نیامده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیش از این هشدار داده بود که روسیه به دنبال بهانهسازی برای آغاز یک تهاجم به اوکراین است.
رهبری جمهوری خودخوانده و جداییطلب لوهانسک نیز مردم را فراخوانده خود را به مکانی امن برسانند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به دولت مرکزی در مسکو دستور داد به هر نفر از فراریان این دو منطقه ۱۰هزار روبل (۱۱۶ یورو) کمک فوری بپردازد.
پوتین همچنین دستور داده به افراد فراری از این دو منطقه سرپناه، غذای گرم و آنچه نیاز دارند، از جمله نیازمندیهای پزشکی داده شود.
جداییطلبان ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین را متهم کردهاند که قصد دارد “بهزودی” دست به تهاجم نظامی علیه این دو منطقه جداییطلب بزند.
والری سالوشنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در یک پیام ویدئویی این ادعا را رد کرد و بیاساس خواند. او گفت: «یک عملیات تهاجمی در دونباس [شامل دو استان دونتسک و لوهانسک] قربانیان بیشماری در میان غیرنظامیان برجای خواهد گذارد و چنین سناریویی حتی مطرح نشده است.»
این ژنرال ۴۸ ساله خطاب به شهروندان این منطقه گفت که کییف خواستار حل مسالمتآمیز مناقشه است و افزود: «دروغهای این اشغالگران را باور نکنید».
فرمانده ارتش اوکراین تصریح کرد که واحدهای رزمی کشورش آمادهاند علیه هر نوع حمله به خاک اوکراین، از “تمامیت ارضی” کشورشان دفاع کنند. او گفت: «ما پیروز خواهیم شد.»
در ویدئویی که از دونتسک پخش میشد، آژیر خطر را میشد شنید. در این ویدئو گفته میشد که مردم سوار اتوبوسهایی شوند که قرار است آنها را به اقامتگاههایی در شهر روستوف در جنوب روسیه برسانند. از مردم خواسته شده تنها ضروریترین اشیاء مانند اسناد، پول، لباس جزئی و دارو به همراه داشته باشند.
ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا کمی پیش از این از شدت گرفتن تیراندازیهای متقابل در این منطقه خبر داده بود. این نقض آتشبس از سوی جداییطلبان و واحدهای دولتی اوکراین نگرانیهای شدیدی در سطح بینالمللی برانگیخت.
در مناقشهای که از سال ۲۰۱۴ میان جداییطلبان مورد حمایت روسیه و دولت اوکراین در جریان است، بر اساس ارزیابی سازمان ملل، بیش از ۱۴هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. اغلب این قربانیان از مناطق تحت کنترل جداییطلبان بودهاند.