به گزارش CNN فارسی، عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل اظهار داشت: روسیه اجازه افزایش ناوگان دریایی کشورمان در دریای خزر را نمیدهد. باید توجه داشته باشیم که کشتی متعلق به ناوگان ایران باید از دریای سیاه وارد خزر شود و باید از ولگا-دن عبور کنند چراکه سطح آب خزر ۲۸ متر و سطح آب دریای سیاه پایینتر است. اما روسها خطی را در این مسیر راهاندازی کردند و با ۷ دریچه احداث شده توانستند سطح آب این مسیر را هم تراز دریای خزر کنند که این مسیر به طور انحصار در اختیار روسیه است.
مسعود دانشمند درباره همکاریهای ایران و روسیه و اثرگذاری آن در عملکرد بنادر شمالی کشورمان اظهار داشت: عمده بار در بنادر شمال توسط کشتیهای روسی جابهجا میشود و اگر بخواهیم عملکرد بنادر شمالی را افزایش دهیم باید بر روی تقویت پسکرانه این بنادر سرمایه گذاری شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۴ پست اسکله در بندر انزلی، ۲ پست اسکله در بندر کاسپین، ۲ پست اسکله در بندر نوشهر، ۲ پست اسکله در بندر فریدون کنار و ۶ پست اسکله در بندر امیرآباد فعال است و جمعا ۱۶ پست اسکله در بندر شمالی کشورمان وجود دارد که اگر از تمام این اسکله روزانه ۱۰۰۰ تن عملیات انجام شود، روزانه ۱۶ هزار تن کالا جابه جا میشود که در حالت خوشبینانه ۳۶۵ روزِ سال به عدد ۶ میلیون تن میرسیم که اگر آن را به ۷ میلیون تن هم افزایش دهیم باز هم این ظرفیت اسمی عدد قابل توجهی محسوب نمیشود.
عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل با اشاره به افزایش توافق با روسیه برای حمل ۱۰ میلیون تن کالا گفت: با توجه به ظرفیت بنادر شمالی کشورمان، با چه منطق و اساسی درباره افزایش حمل کالا از بنادر شمالی صحبت میکنند. واقعیت این است که اگر خط منظم کشتیرانی هم در این مسیر وجود داشته باشد، بنادر شمالی کشورمان ظرفیت حمل بار بیش از این اعداد و ارقام را ندارند وگرنه که روسها به صورت مرتب در این مسیر در تردد هستند.
دانشمند با تاکید بر اینکه روسها نرخ حمل بار در مسیر دریای خزر را تعیین میکنند، اظهار داشت: قیمتگذاری در دریای خزر در اختیار روسها است چراکه اکثریت کشتیهای فعال در منطقه متعلق به روسهاست و در برآورد قیمتها، هزینهها و زمانهای رفت و برگشت را تعیین و برای مثال عدد ۴۵ دلار را اعلام میکنند در حالی که قیمت واقعی حمل هر تن کالا در این مسیر ۱۷ دلار بیشتر نیست و ما هم امکان اعتراض نداریم چراکه قیمتگذار روسیه است.