به گزارش CNN فارسی ، خروج یاهو از چین در واقع یک تصمیم نمادین است چون بخش اعظم خدمات این شرکت در گذشته توسط دستگاه سانسور دیجیتال در چین مسدود شده بود. به نظر می‌رسد که اقدامات اخیر حکومت چین برای اعمال کنترل بیشتر بر شرکت‌های فناوری دیجیتال، از جمله شرکت‌های بزرگ چینی، دلیل تصمیم اخیر شرکت یاهو است.

شرکت یاهو در بیانیه‌ای گفت: «با توجه به افزایش چالش‌های تجاری و حقوقی در چین ارائه خدمات ما از روز اول نوامبر ( ۱۰ آبان ) متوقف شد. ما کماکان به حقوق کاربران خود و یک اینترنت آزاد و رایگان متعهد هستیم».

توقف فعالیت‌های یاهو در چین در شرایطی روی می‌دهد که اختلافات شدید بر سر تجارت و فناوری‌های دیجیتال، مناسبات پکن و واشینگتن را تیره کرده است.

دولت آمریکا فعالیت شرکت ارتباطی «هوآوی» و تعداد دیگری از شرکت‌های چینی فناوری دیجیتال را به اتهام ارتباط با دولت و یا ارتش چین به شدت محدود کرده است. در مقابل دولت چین می‌گوید هدف این اقدامات واشینگتن کنترل ناعادلانه رقابت در عرصه فناوری‌های ارتباطی و جلوگیری از پیشرفت تکنولوژی چین است.

یاهو جدیدترین مورد از شرکت‌های فناوری خارجی است که بازار چین را ترک می‌کند. گوگل چند سال پیش فعالیت خود را در چین متوقف کرد و شرکت مایکروسافت نیز ماه گذشته اعلام کرد که نسخه چینی شبکه اجتماعی «لینکدین» را تعطیل کرده است.

خروج این شرکت‌ها نشان دهنده چالش‌های بزرگی است که به دلیل کنترل و سانسور شدید حکومتی، شرکت‌های فناوری دیجیتال در بازار بزرگ چین با آن روبرو هستند.

در غیاب شرکت‌های خارجی، شبکه‌های اجتماعی و شرکت‌های دیجیتال چینی جای خالی آن‌ها را پر کرده و شبکه اینترنتی کاملا متفاوتی خلق شده که در احاطه غول‌های دیجیتال داخلی است. به عنوان نمونه موتور جستجوگر «بایدو» جایگزین گوگل و یاهو شده و «وی چت» و «ویبو» پرطرفدارترین شبکه‌های اجتماعی چین هستند.

خروج یاهو در عین حال همزمان با اجرای قانون جدید حفاظت از اطلاعات شخصی در چین روی می‌دهد. این قانون بر نحوه جمع‌آوری و بایگانی اطلاعات شخصی کاربران شبکه‌های اجتماعی و شرکت‌های دیجیتال نظارت می‌کند.

طبق قوانین چین، شرکت‌های دیجیتالی که در این کشور فعالیت می‌کنند به دستور نهادهای مسئول موظف هستند اطلاعات خود را در اختیار دولت قرار دهند. این مقررات فعالیت شرکت‌های خارجی را بسیار دشوار کرده است چون در آمریکا و یا کشورهای دیگری که قانونا به ثبت رسیده‌اند به دلیل دادن اطلاعات به نهادهای حکومتی چین ممکن است تحت فشار قرار بگیرند.

شرکت یاهو در سال ۲۰۱۷ به دلیل دادن اطلاعات در مورد دو دگراندیش چینی که به بازداشت آن‌ها منجر شد به شدت از سوی قانونگذاران آمریکایی مورد انتقاد قرار گرفت.

شرکت یاهو حدود هشت سال پیش خدمات‌ ای‌میل و پخش موسیقی خود را در چین متوقف و در سال ۲۰۱۵ نیز دفترش در پکن را تعطیل کرد.

دولت چین در سال‌های اخیر بسیاری از شبکه‌های اجتماعی و موتورهای جستجوگر اینترنتی از جمله فیسبوک و گوگل را مسدود کرده است. بسیاری از کاربران چینی برای دسترسی به این سایت‌ها از شبکه‌های مجازی خصوصی استفاده می‌کنند که هویت و محل دسترسی کاربران را پنهان می‌کند.

شرکت رسانه‌ای «وِرایزون» در سال ۲۰۱۷ یاهو را خرید و سپس با شرکت «ای او ال» ادغام شد. شرکت محصول این ادغام اخیرا یاهو را به بهای پنج میلیارد دلار به شرکت «مدیریت جهانی آپولو» فروخت.

 

دیدگاهتان را بنویسید