به گزارش CNN فارسی، این نامه پس از آن نوشته شد که کمیسیون ویژه «طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» مشهور به «طرح صیانت از فضای مجازی» در جلسه روز سهشنبه سوم اسفند خود به کلیات این طرح که هدفش محدودتر کردن اینترنت است رای مثبت داد.
جلال رشیدی کوچی، عضو کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت، در همین مورد گفت که معاونت قوانین مجلس، رایگیری روز سهشنبه کمیسیون ویژه و تصویب کلیات طرح صیانت را غیرقانونی اعلام کرده است.
این نماینده مجلس افزود: کلیات جلسه روز سهشنبه کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت مورد بحث و مناقشه بود و طبق نامه معاونت قوانین مجلس، این رایگیری از لحاظ قانونی دارای ایراد بوده و قابل پذیرش نیست.
معصومه پاشایی بهرام، نماینده مرند و جلفا، نیز گفت که معاونت قوانین مجلس در نامه خود بر اساس قانون آییننامه داخلی مجلس، رایگیری روز سهشنبه کمیسیون ویژه و تصویب کلیات طرح صیانت را غیر قانونی دانست و به علت تخلف از مفاد صریح قانون، تصمیمگیری شتابزده روز سهشنبه عملا باطل میشود.
نامه مورد استناد این دو نماینده با امضای بهزاد پورسید، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی، خطاب به رضا تقیپور، رییس کمیسیون ویژه «طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» نوشته شده است.
معاون قوانین مجلس در نامه خود آورده که براساس ماده ۱۶۵ آییننامه داخلی مجلس وقتی طرح یا لایحهای به کمیسیون مرتبط با اصل ۸۵ قانون اساسی ارجاع میشود، این کمیسیون باید ابتدا درباره همان طرح ارجاعی اتخاذ تصمیم کند و بعد از تصویب کلیات «طرح اولیه»، کمیسیون مجاز به اعمال اصلاحات در شور دوم خواهد بود اما درباره طرح صیانت این بخش آییننامه داخلی مجلس رعایت نشده است.
علاوه بر این، در این نامه تاکید شده که در مورد طرح صیانت از فضای مجازی، «متن متفاوتی» که بر روی سامانه قوانین مجلس شورای اسلامی بارگذاری نشده بود مورد رایگیری قرار گرفته است.
معاون قوانین مجلس درباره تخلف بعدی کمیسیون ویژه طرح صیانت، نوشت: تنها راه تغییر متن طرحها «در شور اول»، اعمال ماده ۱۴۲ آییننامه داخلی مجلس و ارجاع طرح به مرکز پژوهشهای مجلس است اما کمیسیون ویژه طرح صیانت از این ظرفیت استفاده نکرد.
در بخش دیگری از این نامه معاون قوانین مجلس افزود که هم اینک مشکلی در ادامه فعالیت کمیسیون ویژه طرح صیانت برای ورود به شور دوم وجود دارد و به لحاظ عدم رعایت قانون آییننامه داخلی مجلس، مصوبه اخیر این کمیسیون که «متفاوت از طرح ارجاعی» است امکان بارگذاری در سامانه قوانین مجلس را ندارد و علیالاصول نمیتواند مبنای رسیدگی کمیسیون قرار گیرد.
معاون قوانین مجلس افزود بنا بود کمیسیون مشترک مواردی را که بر اساس حکم رهبر جمهوری اسلامی در صلاحیت شورای عالی فضای مجازی است، استخراج کند و براساس مصوبات این شورا، بخشی را که در صلاحیت تقنینی مجلس است به تصویب برساند اما در تصویب کلیات طرح صیانت این موضوع نیز تحقق نیافته است.
در پایان این نامه، معاون قوانین مجلس افزود که هیات رییسه کمیسیون ویژه طرح صیانت باید تدبیری کند تا این مشکل رفع شده و امکان رسیدگی کمیسیون به عنوان شور دوم فراهم شود.
اختلاف نظر در مجلس بر سر نحوه و مراحل تصویب طرح صیانت از فضای مجازی در حالی بروز یافته که بسیاری از کاربران اینترنت در ایران میگویند در هفتههای اخیر اجرای این طرح عملا آغاز شده و سرعت اینترنت به شدت کاهش یافته است.