به گزارش CNN فارسی آقای رییسی که سهشنبه شب در مصاحبه با تلویزیون دولتی ایران صحبت می کرد، در پاسخ به سوالی درباره ابراز آمادگی ایران برای گفتوگوی مستقیم با ایالات متحده گفت: ”تا الان با آمریکا مذاکره نکردهایم، اما چنانچه در طرف مقابل آمادگی رفع تحریمهای ظالمانه وجود داشته باشد، جا برای توافق وجود دارد. ”
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، دوشنبه از آمادگی ایران برای گفتوگوی مستقیم با آمریکا در صورت ضرورت برای رسیدن به توافقی خوب خبر داده بود.
حکومت ایران پیشتر از مذاکره با آمریکا در مذاکرات وین خودداری کرده بود.
سخنان آقای رئیسی در حالی مطرح شده که لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، سهشنبه هشدار داد مذاکره اتمی با ایران “دارد به بنبست خطرناکی نزدیک میشود .”
خانم تراس به نمایندگان مجلس عوام بریتانیا گزارش داده است: “این مذاکرات حالتی فوری و اضطراری دارد، اما پیشرفت در آن به اندازه کافی سریع نبوده است”.
وزیر خارجه بریتانیا گفته است “ما به همکاری نزدیک با متحدان خود ادامه میدهیم، اما مذاکرات دارد به بنبست خطرناکی نزدیک میشود .”
خانم تراس خطاب به نمایندگان پارلمان بریتانیا گفته است “ایران اکنون باید انتخاب کند که آیا میخواهد به توافقی برسد یا مسئول فروپاشی توافق هستهای برجام باشد”.
وی هشدار داده است که “اگر برجام فرو بریزد، همه گزینهها روی میز است”.
بریتانیا از قدرتهای جهانی شریک در توافق هستهای برجام است.
نماینده این کشور اکنون هفتههاست که با نمایندگان روسیه، چین، فرانسه، آلمان و ایران سرگرم مذاکره برای احیای برجام است که با خروج آمریکا از آن و کاهش شدید اجرای تعهدات ایران در پاسخ به رفتار ایالات متحده، در معرض فروپاشی قرار دارد.
ایالات متحده در مذاکره با ایران غیرمستقیم حضور دارد و از راه کشورهای دیگر با ایران تبادل نظر میکند.
هدف از احیای این توافق رفع تحریمهای آمریکا در برابر اعمال دوباره محدودیت بر برنامه اتمی ایران است.
مقامهای ایران میگویند در زمان احیای این توافق باید نفت ایران بهراحتی فروخته شود و پول آن از راه سامانه جهانی بانکی بهآسانی در اختیار این کشور قرار گیرد.
آیتالله علی خامنهای خواستار “راستیآزمایی” رفع تحریمها شده و گفته میشود یکی از دلایل طولانی شدن مذاکرات پیدا کردن راهی برای اجرای این خواسته است.
ایالات متحده در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ ضمن خروج از توافق برجام تحریمهای گسترده ای علیه برنامه جمهوری اسلامی ایران به اجرا گذاشته که تحریم آقای خامنهای، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و منصوبان رهبر از جمله آنهاست.
ایران خواستار رفع این تحریمهاست اما آمریکا اعلام کرده صرفا تحریمهایی را برخواهد داشت که مانع اجرای برجام است و سایر موارد همچون تحریمهای مرتبط با مسائل حقوق بشر، تروریسم و نظامی پابرجا خواهد ماند. تحریم سپاه و آیتالله خامنهای به گفته مقامهای ایالات متحده در زمره تحریمهایی است که قرار نیست لغو شود.
دور هشتم مذاکرات احیای برجام از روزها قبل از سال نوی میلادی در وین جریان دارد.
مقام های ایران گفتهاند که در صورت نزدیک شدن به “یک توافق خوب” ایران حاضر است که مستقیم با آمریکا مذاکره کند.
آیتالله خامنهای پیش از این مقامهای دولت حسن روحانی را از مذاکره مستقیم با نمایندگان دولت آمریکا منع کرده بود.
وی بهتازگی گفته است “تعامل با دشمن به معنی تسلیم نیست”.
از ایالات متحده راب مالی نماینده این کشور در امور ایران سرپرست هیات مذاکره کننده این کشور است. ریچارد نفیو معاون وی که طراح تحریم های ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما هم بوده اخیرا کناره گرفت.
رسانه های آمریکا میگویند او از جمله افرادی در هیات آمریکا بوده که خواستار سختگیری بیشتری بر ایران و برنامه اتمی این کشور بوده است.
اسرائیل و بعضی از نمایندگان مجلس و سنای آمریکا از دولت جو بایدن انتقاد میکنند که در حال “نرمش” در برابر ایران است.