به گزارش CNN فارسی، بر اساس گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حجم ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد ایران به اندازهای افزایش یافته است که این میزان در صورت غنیسازی بیشتر، برای تولید سلاح هستهای کافیست.
در حقیقت غنیسازی ۶۰ درصدی یک پله پیش از غنیسازی ۹۰ درصدی است که برای ساخت بمب اتم لازم است. کارشناسان مستقل تایید کردهاند که میزان اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده ایران در حال حاضر به اندازهای است که میتواند سوخت لازم برای حداقل یک بمب اتمی را فراهم کند.
گزارش جدید آژانس که در روز چهارشنبه ۱۶ شهریور (۷ سپتامبر) برای شورای حکام آژانس آماده شده میافزاید که ایران ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را در مقایسه با سه ماه قبل در پایان ماه مه، از میزان ۱۲.۵ کیلوگرم به ۵۵.۶ کیلوگرم افزایش داده است.
متن منتشر شده این گزارش، همچنین اشاره کرده که ذخایر اورانیوم با غنای پایین نیز ۱۹ برابر بیشتر از میزان مجازی است که در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ تعیین شده است.
در گزارش آژانس آمده حجم ذخایر اورانیوم با غلظت پایین ایران تا تاریخ ۲۱ اوت سال جاری در حدود سه هزار و ۶۲۱.۳ کیلوگرم بوده که نسبت به ماه مه، ۳۶۵.۵ کیلوگرم افزایش نشان می دهد.
گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین تصریح کرده که ایران همچنان پاسخ قانعکننده و معتبری در خصوص منشا اورانیوم کشف شده در سه سایت اعلام نشده خود ارائه نکرده است و نگرانی مدیرکل این آژانس از عدم همکاری ایران در موضوعات پادمانی و ناروشن بودن منشاء اورانیوم در این سایتها “به طور فزایندهای” در حال افزایش است.
مقامات جمهوری اسلامی یکی از پیش شرطهای احیای برجام را بسته شدن پرونده پادمانی اعلام کرده و میگویند شرط احیای برجام، توقف تحقیقات آژانس بینالمللی در مورد آثار اورانیوم یافتشده در این سه سایت اعلامنشده است.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید روز جمعه ۱۱ شهریور (۲ سپتامبر) گفته بود که جمهوری اسلامی نباید احیای برجام را به تحقیقات این آژانس در خصوص منع اشاعه تسلیحات هستهای مشروط کند بلکه باید درباره منشا اورانیوم پیدا شده در سه سایت اعلام نشده خود به آژانس پاسخ دهد.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز چهارشنبه ۹ شهریور گفته بود اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرونده سوالات از ایران را نبندد، برجام اجرایی نخواهد شد.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از این با بیان اینکه ایران در شفاف سازی منشاء اورانیم در سایتهای اعلامنشده با آژانس همکاری نمی کند، با اشاره به میزان غنیسازی ۶٠ درصدی گفته بود “کشوری که اهداف نظامی ندارد، اقدام به غنیسازی ۶٠ درصدی نمیکند.”