به گزارش CNN فارسی ، این اولین بار نیست که اثر بخشی واکسن‌ های کرونا جنجال آفرین می‌شود، البته احتمالا آخرین بار نیز نخواهد بود. اما این بار اثربخشی واکسن سینوفارم توسط منتقدانی از چند کشور آسیایی و اروپایی مورد تردید قرار گرفته است.

منتقدان مدعی اند که واکسن سینوفارم اثربخشی لازم برای مقابله با سوش دلتا کرونا را ندارد. البته پیش از این هم برخی از شهروندان ایرانی و شهروندان کشور‌های حوزه خلیج فارس، اثربخشی سینوفارم را زیر سوال برده بود. آن‌ها مدعی اند که سینوفارم در برابر سوش دلتا بی اثر است.

این واکنش‌ها باعث شده تا مسئولان این شرکت داروسازی در برابر انتقاد‌ها موضع گیری کنند.

در این رابطه شرکت داروسازی سینوفارم اعلام کرد که واکسن‌های تازه توسعه یافته این شرکت که سویه‌های دلتا و بتا کروناویروس را مورد هدف قرار می‌دهد، بسیار موثر هستند.

ژانگ یونتائو، معاون یکی از شرکت‌های وابسته به سینوفارم در این باره می‌گوید: این شرکت چهار واکسن ارتقاء یافته علیه کووید ۱۹ را در نمایشگاه بین المللی تجارت خدمات چین (CIFTIS) که از ۲ تا ۷ سپتامبر سال جاری میلادی در پکن برگزار شد، معرفی کرد. این واکسن‌ها براساس فناوری‌های متفاوت نظیر بر پایه پروتئین نوترکیب،  غیرفعال یا ضعیف‌شده و mRNA توسعه یافته‌اند.

او گفته که نخستین واکسن سینوفارم، مانند واکسن چینی دیگر ساخت شرکت سینوواک با نام «کروناواک»، بر اساس فناوری سنتی ساخت واکسن است که از ویروس غیرفعال‌ شده یا مرده که نمی‌تواند در سلول‌های انسانی تکثیر کند، استفاده می‌کند تا پاسخ ایمنی را برانگیزد.

اثر بخشی سینوفارم چقدر است؟

آخرین پژوهش درباره اثر بخشی واکسن سینوفارم در برابر کووید-۱۹، در انستیتوی ملی بهداشت پرو انجام شد. این مطالعه نشان داد که اثربخشی واکسن سینوفارم در پیشگیری از عفونت چندان بالا نیست و این موضوع باید هنگامی درصد بالایی از جمعیت دو دوز واکسنشان را دریافت کردند، در نظر گرفته شود و تزریق دوز‌های سوم یادآور واکسن برای افزایش محافظت کارکنان پزشکی خط مقدم می‌تواند مد نظر قرار گیرد.
البته تحقیق انستیتوی ملی بهداشت پرو  نشان داده که تزریق دو دوز واکسن سینوفارم در پیشگیری از مرگ ناشی از کرونا «۹۴ درصد» است.

در این میان دبیر کمیته علمی ستاد ملی کرونا نیز اخیراً گفته که اکنون نمی‌توانیم درباره اثر واکسن‌ها مقایسه خوبی انجام دهیم. زیرا هنوز اطلاعات‌مان نسبت به واکسن‌ها و پلتفرم‌های مختلف واکسن ناقص است.

البته عاطفه عابدینی می‌گوید که سازمان جهانی بهداشت این واکسن‌ها را قبول کرده و به همه جوامع توصیه کرده که باید سعی کنید، واکسیناسیون را با هر پلتفرمی انجام دهید. حتی اگر اثرش کم است؛ بنابراین بر اساس نظر سازمان جهانی بهداشت درصد واکسیناسیون مهمتر از نوع واکسن است.

اما برخی از محققان و پزشکان معتقدند که تمامی واکسن‌های مورد تایید سازمان جهانی بهداشت از مرگ افراد واکسینه شده جلوگیری می‌کنند. آن‌ها می‌گویند که با وجود جهش‌های مداوم کووید-۱۹ همچنان اثر بخشی واکسن‌ها از جمله سینوفارم در برابر مرگ زایی مورد تایید است.

علاوه بر این ۱۰ کشور اروپایی از جمله اتریش، قبرس، یونان، مجارستان، ایسلند، هلند، اسپانیا، سوئد، فنلاد، سوئیس نیز گفته اند که همچنان واکسیناسیون شهروندان شان را با واکسن چینی سینوفارم ادامه می‌دهند.

همچنین داده‌های کارآزمایی بالینی مرحله سوم یا نهایی واکسن سینوفارم نیز که در اختیار سازمان جهانی بهداشت گذاشته شده است، اثربخشی ۷۸.۱ درصدی آن را در برابر عفونت علامت‌دار کووید-۱۹ نشان می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید