به گزارش CNN فارسی، پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای از جزئیات گفت‌وگوی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه این کشور با همتایان خود در تروئیکای اروپا (فرانسه‌، آلمان، بریتانیا) در باره روند مذاکرات احیای برجام خبر داده است.

بلینکن در روزهای اخیر برای شرکت در جلسه دوره‌ای وزرای خارجه ناتو در بروکسل بوده است و دیدار یادشده هم در حاشیه همین جلسه صورت گرفته است.

وزیر خارجه آمریکا و همتایان اروپایی‌اش در این باره که ایران هیچگاه نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند توافق نظر داشته‌اند و راهکار دیپلماتیک برای بازگشت ایران و آمریکا به برجام و اجرایی‌شدن آن را بهترین مسیر دانسته‌اند. با این همه، وزرای خارجه چهار کشور اعلام کرده‌اند که اگر مذاکرات احیای برجام به نتیجه نرسد و “ضرورت ایجاب کند آماده به جریان انداختن سناریوهای دیگری” هستند.

اختلاف نظر تهران و واشنگتن بر سر مسائلی مانند خارج‌‌کردن سپاه پاسداران از فهرست تروریستی آمریکا، تحولات ناشی از جنگ اوکراین در مناسبات با روسیه و نیز شرط و شروط‌های روسیه برای موافقت با توافقی که در وین به دست می‌آید از جمله مواردی بوده‌اند که ادامه مذاکرات احیای برجام در وین را متوقف کرده‌اند.

در حال حاضر تهران و واشنگتن در حال متهم‌کردن یکدیگر به ایجاد اخلال در روند مذاکرات و نداشتن اراده سیاسی لازم برای رسیدن به توافق هستند.

وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پیش از دیدار با همتایان اروپایی خود در گفت‌وگویی با شبکه “ان‌بی‌سی” تصریح کرد که “سپاه پاسداران جمهوری اسلامی را یک گروه تروریستی محسوب می‌کند.” او در باره این که “آیا آمریکا با شرط ایران برای حذف نام سپاه از این فهرست موافقت خواهد کرد یا نه” اعلام نظر نکرد. خروج سپاه از فهرست تروریستی آمریکا در حال حاضر به موضوعی گرهی بر سر احیای برجام تبدیل شده است.

بلینکن در ادامه گفت که چندان به حصول نتیجه در مذاکرات خوش‌بین نیست. او افزود: «با وجود تمام تلاش‌هایی که برای پیشبرد این مذاکرات انجام گرفته و به رغم این که امنیت ما با چنین توافقی در وضعیت بهتری قرار خواهد گرفت، ولی هنوز [با ایران] به نقطه توافق نرسیده‌ایم و باید ببینیم که آیا نهایتاً توافقی به دست می‌آید یا نه.»

“آزادی اموال ایران از راه غیرهسته‌ای”

در همین حال، روزنامه فرهیختگان در گزارشی از احتمال آزادسازی دارایی‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی خبر داده است. ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت پیش‌تر نوشته بود که “دولت سیزدهم با مذاکرات فرابرجامی، موفق به آزادسازی هفت‌میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده خود در کره‌جنوبی شده‌است.”

در گزارشی که در باره جزئیات این ماجرا با عنوان “آزادسازی پول‌های بلوکه ایران از راه غیرهسته‌ای” در شماره روز پنجشنبه، ۱۸ فروردین روزنامه فرهیختگان منتشر شده، گفته می‌شود که دسترسی ایران به دارایی‌های خود در کره جنوبی در ازای آزادی سه شهروند دوتابعیتی به نام‌های سیامک نمازی، محمدباقر نمازی و مراد طاهباز صورت می‌گیرد.

سیامک نمازی بازرگان ایرانی-آمریکایی است که اکتبر سال ۲۰۱۵ در سفر به ایران بازداشت شد. ۵ ماه بعد محمدباقر نمازی، پدر سیامک هم که برای دیدار پسر زندانی خود به ایران رفته بود هنگام ورود به فرودگاه تهران سرنوشت مشابه‌ای پیدا کرد. هر دوی آنها چندی بعد در دادگاهی به ریاست قاضی صلواتی با اتهام “همکاری با دولت خارجی” به ۱۰ سال زندان محکوم شدند.

مراد طاهباز شهروند ایرانی بریتانیایی آمریکایی است که بهمن ماه ۹۶ همراه با هفت فعال دیگر محیط زیستی توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و آبان ۹۸ به اتهام‌هایی، از جمله “همکاری با بیگانگان” به ۱۰ سال حبس محکوم شد.

جمهوری اسلامی چند هفته پیش نیز در اقدامی مشابه که نوعی “معامله از راه گروگانگیری” تلقی می‌شود نازنین زاغری و انوشه آشوری، دو شهروند ایرانی- بریتانیایی را در ازای دریافت برخی طلب‌های خود از بریتانیا از زندان آزاد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید