CNN فارسی ؛ توییتی که این روزها واکنش زیادی در شبکههای اجتماعی داشته میگوید خبرنگاری آمریکایی به نام بن هارنول اعلام کرده یک ویروس جدید در شیان چین شیوع عمومی پیدا کرده است. او میگوید این ویروس باعث خونریزی گوش، چشم و بینی بیماران شده و باعث شده این شهر به طور کامل قرنطینه شود.
بن هارنول کیست؟ او این صحبتها را کجا گفته است؟ چه اسناد و مدارکی درباره این بیماری منتشر شده است؟ آیا شهر شیان در کشور چین قرنطینه شده است؟ اینها سوالات اصلی این مطلب است.
هارنوِل کیست؟
بنجامین هارنول، خبرنگار بخش بینالمللی برنامهای به نام War Room است. این برنامه را استیو بنن اجرا میکند. آقای بنن، استراتژیست سیاسی و چهره مشهور رسانهای آمریکاست که زمانی هم مشاور ارشد دونالد ترامپ در کاخ سفید بود.
بن هارنوِل چه میگوید؟
بن هارنول در قسمت ۱۵۳۷ برنامه سریالی و پادکست استیو بنن حضور پیدا میکند و یکی از مهمانان این اپیزود است. صحبتهای او را میتوانید از دقیقه ۹:۵۵ بشنوید. نسخه ویدئویی صحبت او نیز اینجا در دسترس است.
این همان ویدئویی است که بخشی از آن از سوی حساب کاربری «چشم آبی» در توییتر منتشر شده است.
بنن در این ویدئو میگوید که بن هارنول در رم حضور دارد. سپس هارنول ابتدا به اعتراضهایی اشاره میکند که در هلند انجام شده و از برخورد پلیس با افرادی که با اجباریبودن ضدواکسن مخالف بودهاند، گزارش میدهد.
پس از آن، استیو بنن به سراغ بهروزرسانیها درباره وضعیت کرونا در چین میرود و هارنول در پاسخ، به شهربندان (Lockdown) در شیان چین اشاره میکند و میگوید حزب کمونیست چین گفته که دلیل لاک داون ۱۳ میلیون نفر در این شهر این است که ۶ نفر از پاکستان مشکوک به سویه دلتا بودهاند. او میگوید که این موضوع به طور قطع دروغ است.
هارنول در ادامه میگوید برخی از مخاطبان به حساب کاربری او در شبکه اجتماعی Gettr پیام فرستادهاند و وضعیت را در این شهر گزارش کردهاند. او به شرایط سخت لاکدان اشاره میکند و اینجاست که میگوید افرادی برایش تصاویری فرستادهاند که نشان میدهد از چشم و گوش و بینی بیماران، خون میآید. هارنول از بینندگان میخواهد اگر تصاویر بیشتر با جزئیات بیشتر در اختیار دارند، برای او بفرستند.
او سپس میگوید این شک و شبهه وجود دارد که با یک سویه جدید از ویروس مواجه باشیم. او نام این سویه جدید را سویه شیان میگذارد و میگوید شبها در شهر شیان چین، رفت و آمد خودروهای مشکوک دیده میشود که قطعا باید یک خبری باشد.
این البته نخستین باری نیست که هارنول اصطلاح «سویه شیان» را به کار میبرد. او پیش از این نیز در همین برنامه ، در مصابحهای که تاریخ آن ۲۳ دسامبر است و در تاریخ ۵ ژانویه منتشر شده، به این اصطلاح اشاره میکند.
او ابتدا به مساله شهربندان (لاکداون) گسترده در شیان چین اشاره میکند و در پاسخ به این بنن که از او میپرسد:
یعنی این سویه اومیکرون نیست؟ ایدهای داریم که چیست؟ میگوید: «الان ۲۳ دسامبر است. War Room اولین نهاد خبری است که از این سویه به عنوان «سویه شیان» نام برده است. او میگوید مشخص است که حزب کمونیست چین از روز اول در حال دروغ گفتن بوده است. او در آن مصاحبه هم میگوید: «ما نمیدانیم که ماجرا چیست اما تنها چیزی که صد در صد از آن مطمئنیم این است که حزب کمونیست چین در حال دروغگفتن در این باره است.»
بنابراین به طور خلاصه ادعای هارنول این است که عدهای برایش تصاویری فرستادهاند و دولت چین نیز در حال پنهانکاری است.
آیا میتوان به این صحبتها استناد کرد؟
ادعایی که بن هارنول مطرح میکند، مدرک و سندی ندارد و نمیتوان درستی آن را بررسی کرد. او نه تصویری نشان میدهد و نه مشخصاتی از اسناد و مدارک خود ارائه میدهد.
برای اینکه حرف او را بپذیریم باید فرض کنیم در شهری که یک دستور خانهنشینی زندگی بیش از ۱۳ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده و رسانههای مختلف چینی و بینالمللی روزانه از شرایط آن گزارش تهیه میکنند، سویهای «همهگیر» شده که باعث خونریزی افراد از چشم، بینی و گوش شود اما فقط چند نفر تصاویر آن را فقط برای یک خبرنگار ارسال کردهاند و سایر رسانهها یا همه بیخبرند و یا همگی در حال پنهانکاری که فرضی بعید و دور از ذهن است.
گزارشها درباره شهر شیان در چین چه میگوید؟
با جستجو در میان خبرها به دهها گزارش تصویری و نوشتاری برمیخوریم که در آنها به لاکداون عمومی در شهر شیان چین اشاره شده و دلیل آن نیز تعداد بالای سویه اومیکرون گزارش شده است. این گزارشها مربوط به یک رسانه یا جریان خاص نیست. به عنوان مثال CNN انکلیسی در این گزارش به وضعیت ناگوار در شهر شیان چین میپردازد و انتقادها نسبت به عملکرد دولت را نیز بازتاب میدهد. رسانههایی چون فاکسنیوز، ABC News، NBC News و روزنامههای واشنگتنپست و نیویورک تایمز هر کدام با نگاهی متفاوت، بخشهایی از این لاکداون سراسری و همهگیری سویه اومیکرون را در چند شهر چین پوشش دادهاند. برخلاف ادعای هارنول، دلیل این دستور خانهنشینی گسترده، نه ورود شش نفر مشکوک از پاکستان که همهگیری سویه اومیکرون در این کشور است.
بر همین اساس ادعای همهگیری بیماری خطرناکی که باعث خونریزی چشم، گوش و بینی میشود، نادرست میباشد و هیچ پشتوانه مستندی ندارد.