در حالی که آمریکا در آخرین هفته حضور نظامی در افغانستان است، رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که نیروهای آمریکایی مقر سری “عقاب” را در کابل منفجر کردند تا محتویات آن به دست طالبان نرسد.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده که “مقر عقاب”، اولین پایگاه سری سازمان سیا در افغانستان در بیرون از فرودگاه کابل بوده است.
افراد مطلع به این روزنامه گفتند که این پایگاه مانند سفارتها نیست که بتوان اسناد را به سرعت سوزاند.
تخریب این پایگاه از قبل برنامهریزی شده بود و ربطی به انفجار بزرگ در فرودگاه نداشته که حدود ۹۰ کشته و ۱۵۰ زخمی بجا گذاشت، از جمله ۱۳ سرباز آمریکایی.
انفجار کنترل شده، ساعاتی پس از حمله فرودگاه، بدون هشدار قبلی از طریق رسانهها انجام شده، در حالی که بسیاری از ساکنان کابل هنوز در وحشت انفجار قبلی بودند.
صدای انفجار در شبکههای اجتماعی به عنوان انفجار دیگر دررابطه با انفحار انتحاری کابل گزارش شد. اگرچه بلافاصله مقامات طالبان گفتند که این انفجار “کنترل شده” و از سوی نیروهای آمریکایی بوده است.
پایگاه “عقاب”، اولین بار در اوایل جنگ در یک کارخانه آجرپزی سابق ایجاد شد، و در طول دو دهه حضور نظامی آمریکا بدل به یک دژ مستحکم سازمان سیا شد که برای آموزش نیروهای ضدتروریسم استفاده میشد.
نیویورک تایمز از مقامهای فعلی و سابق گزارش داده که شماری از نیروهای ضد تروریسم تنها کسانی بودند که پس از سقوط دولت نیز به فعال بودند.
میکی مولروی، از ماموران پیشین سیا که در افغانستان خدمت کرده، به این روزنامه گفت: “آنها یک واحد استثنایی بودند.”
به گفته وی “آنها از اصلیترین ابزارهایی بودند که دولت افغانستان طی ۲۰ سال گذشته برای دور نگه داشتن طالبان استفاده میکرد. آنها آخرین کسانی بودند که جنگیدند و تلفات سنگینی را نیز متحمل شدند.”
فرودگاه کابل در میان مناطق مسکونی واقع شده است ، اگرچه ساکنان کابل در مورد این مرکز اطلاعات زیادی نداشتند.
این پایگاه در محوطه فوقالعاده مستحکم طوری طراحی شده بود که نفوذ در آن غیر ممکن بود. با دیوارهایی به ارتفاع ۱۰فوت (۳ متر) احاطه شده و یک دروازه فلزی ضخیم که به سرعت برای ورود و خروج خودروها باز و بسته میشد.
خودورهایی که وارد این پایگاه میشدند از سه بازرسی امنیتی باید میگذشتند.
یک مامور پیشین و پیمانکار فعلی سیا گفته که پاکسازی پایگاه کار آسانی نبود، علاوه بر سوزاندن اسناد و خرد کردن هارد دیسک، تجهیزات حساس نیز باید از بین بروند تا به دست طالبان نیفتد.
پیمانکار سابق گفت که پایگاه عقاب مانند سفارتخانهای نیست که بتوان اسناد را به سرعت سوزاند.