به گزارش CNN فارسی ، سازمان جهانی هواشناسی دمای بیسابقه ۳۸ درجه سانتیگراد در سیبری که در سال ۲۰۲۰ میلادی به ثبت رسیده بود را تایید کرد. این اقدام سازمان جهانی هواشناسی بار دیگر زنگ هشدار تغییرات آب و هوایی و افزایش دمای زمین را به صدا درآورد. طبق اعلام کارشناسان افزایش گرما در قطب شمال و ذوب شدن یخها باعث شده تا بسیاری از خشکیهای جهان با خطر نابودی روبهرو شوند.
نگرانیها از ثبت دمای ۳۸ درجه در سیبری
دانشمندان طی سالهای اخیر بارها از افزایش بیسابقه دما در قطب شمال، ذوب شدن یخها و افزایش وقوع آتشسوزیها در مناطق مختلف ابراز نگرانی کردند؛ چراکه عواقب این افزایش دما برای ساکنان بسیاری از خشکیهای این سیاره خطرات جدی را به همراه خواهد داشت.
به تازگی سازمان جهانی هواشناسی رکورد دمای ۳۸ درجه سانتیگراد که در ۲۰ ژوئن سال ۲۰۲۰ میلادی در شهر ورخویانسک سیبری ثبت شده بود را به تایید رساند. سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد قطب شمال از جمله مناطقی محسوب میشود که دما در آن با سرعت بیشتری و حدود ۲ برابر متوسط جهانی در حال افزایش است.
دانشمندان تاکید کردند گرم شدن سیاره زمین باعث ذوب شدن یخهای قطبی و غرق شدن بسیاری از خشکیها در جهان خواهد شد. همچنین چنین افزایش دمایی باعث اختلال در تندبادهای قطب شمال شده و توانسته بادهای سرد را از شرق به سمت غرب سوق دهد؛ در واقع دلیل سردترشدن مناطقی از اروپا نیز به همین موضوع مربوط میشود.
پتری تالاس، مدیر سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد در سال ۲۰۲۱ میلادی یک بار هم دمای ۱۸ درجه سانتیگراد در قطب شمال به ثبت رسیده است. همچنین متوسط دمای هوا در قطب شمال سیبری در روزهای تابستان سال قبل حدود ۱۰ درجه بالاتر از حد معمول گزارش شده است.
طبق بررسی محققان، افزایش دمای بیسابقه در این منطقه باعث شده تا آتشسوزیهای مخرب گسترش پیدا کرده و میزان زیادی کربن در هوا آزاد شود که نتیجه آن نابودی یخهای عظیم طی ۳ سال گذشته بوده است. در حال حاضر قطب شمال یکی از گرمترین زمستانهای ثبت شده در تاریخ را تجربه میکند.
وضعیت گرم شدن سیبری و آتشسوزیهای پیاپی هر ساله بدتر میشود. ذوب یخچالهای دائمی سرعت گرفته و برای خانهها و خطوط لوله نفت و گاز مشکلات بزرگی را به وجود آوردند. یک ایستگاه هواشناسی در شمال گرینلند در سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۱ روز را با دمای هوای بالای نقطه انجماد به ثبت رساند که دلیل این موضوع نیز به پدیده کمنظیر عقبنشینی یخ دریا در زمستان قطبی مربوط میشود.
محققان اعلام کردند گرما در حال حرکت از سمت اقیانوس آتلانتیک و تنگه برینگ به سمت قطب شمال بوده که باعث میشود هوای سرد به سمت جنوب برود. این دمای به ثبت رسیده، ۱۸ درجه سانتیگراد از میانگین حداکثر دمای روزانه این منطقه در ماه ژوئن بالاتر بوده است.
مدیر سازمان جهانی هواشناسی عنوان کرد رکورد قطب شمال بعد از بررسی بخشی از مشاهدات بایگانی شده این نهاد هواشناسی نشان میدهد شرایط آب و هوایی در این منطقه تشدید پیدا کرده است. این سازمان تاکید کرد این گرمای شدید بیشتر با آب و هوای مدیترانهای تناسب داشته و مناسب قطب شمال نیست.
کارشناسان سازمان جهانی هواشناسی سعی دارند افزایش دماهای ثبت شده در سایر مناطق را نیز مورد ارزیابی قرار دهند؛ برای مثال محققان دمای ۵۴.۴ درجه را در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی در یکی از گرمترین مناطق زمین یعنی دره مرگ کالیفرنیا به ثبت رساندند و رکورد دمای ۴۸.۸ درجه نیز در تابستان سال گذشته در سیسیل اروپا به ثبت رسیده است.
بررسیها نشان میدهد گرمای شدید و خشکی هوا طی تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی تا سال ۲۰۱۹ میلادی باعث شده تا اروپا به عنوان قاره سبز با آب فراوان نیز با مشکل بحران شدید بیآبی مواجه شود. طبق هشدار سازمان ملل متحد، اگر روند گرم شدن زمین با همین سرعت ادامه پیدا کند، سیاره زمین تا سال ۲۱۰۰ میلادی بیش از ۲.۷ درجه گرمتر میشود که پیامدهایی چون غرق شدن بسیاری از خشکیها را به همراه خواهد داشت.