به گزارش CNN فارسی، از زمان آغاز تجاوز نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه زمزمه قطع وابستگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به واردات انرژی از این کشور بیش از پیش به گوش میرسد.
وزیر انرژی لیتوانی شامگاه شنبه، دوم آوریل (۱۳ فروردین) با اعلام خبر قطع واردات گاز از روسیه گفت شبکه گازرسانی در این کشور حوزه دریای بالتیک از ابتدای ماه جاری بدون واردات گاز روسیه فعالیت میکند.
دادههای اپراتور شبکه گاز لیتوانی نشان میدهد از روز شنبه جریان گاز روسیه که از طریق بلاروس به این کشور منتقل میشد، متوقف شده است.
داینیوس کریویس، وزیر انرژی لیتوانی میگوید ما نخستین عضو اتحادیه اروپا در میان مشتریان شرکت گازپروم هستیم که دیگر وابسته به واردات گاز از روسیه نیستیم.
دوراندیشی و برنامهریزی برای قطع وابستگی به روسیه
او افزود قطع این وابستگی حاصل سیاستگذاریهای منسجم در زمینه انرژی و توسعه و گسترش زیرساختها است. آغاز برنامهریزی لیتوانی برای قطع وابستگی به گاز روسیه به حدود یک دهه قبل بازمیگردد.
لیتوانی بخش بزرگی از گاز مورد نیاز خود را از طریق ترمینال گاز مایع در بندر کلایپدا، واقع در غرب این کشور و کنار دریای بالتیک دریافت میکند.
این ترمینال یک سازه شناور است که بهرهبرداری از آن سال ۲۰۱۵ آغاز شد. به گفته وزارت انرژی لیتوانی هر ماه سه محموله بزرگ گاز مایع وارد این ترمینال میشود.
پارلمان لیتوانی ماه گذشته با توجه به جنگ در اوکراین دولت این کشور را فراخواند که واردات و مصرف انرژی از روسیه را هر چه سریعتر متوقف کند.
لیتوانی هر سال حدود سه میلیارد یورو گاز، نفت و برق از روسیه وارد میکرد که فعلا در گام اول خرید گاز را متوقف کرده است.
گیتاناس نوسدا، رئیس جمهوری لیتوانی به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا توصیه کرده اقدام این کشور را سرمشق قرار دهند و واردات گاز از روسیه را متوقف کنند.
ظاهرا استونی و لتونی، دو کشور دیگر منطقه دریای بالتیک در این مسیر گام برمیدارند اما برای کشورهایی نظیر آلمان که وابستگی آنها به گاز روسیه شدیدتر است این کار زمانبر خواهد بود.
چالش قطع وابستگی آلمان به واردات گاز روسیه
وزیر حمل و نقل دولت فدرال آلمان حدود یک هفته پیش گفته بود از نظر سیاست، قطع وابستگی انرژی به کشوری مانند روسیه که بدون این که خم به ابرو بیاورد قوانین بینالمللی را نقض و زندگی انسانها را نابود میکند، منطقی است.
فولکر ویسینگ، در عین حال در گفتوگو با روزنامههای گروه رسانهای “فونکه” هشدار داد برای قطع وابستگی به روسیه باید زمان مورد نیاز را در نظر گرفت و منابع تامین انرژی را از نو سازماندهی کرد.
روبرت هابک، وزیر اقتصاد و معاون اول صدراعظم آلمان هم چندی پیش گفته بود این کشور با سرعت بسیار زیاد در حال کاهش وابستگی به واردات انرژی از روسیه و تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی مورد نیاز خود است.
او با بیان این که احتمالا وابستگی به واردات نفت از روسیه تا تابستان امسال به نصف کاهش مییابد افزود اما در مورد گاز وضعیت پیچیده است.
وزیر اقتصاد آلمان میگوید این احتمال وجود دارد که تا تابستان ۲۰۲۴ بتوان، جز در بخشهای محدود، به وابستگی به واردات گاز از روسیه خاتمه داد.