این روزها هشدارهای جدی از سوی برخی کارشناسان درخصوص تورم بیسابقه در ایران شنیده میشود. یکی از افرادی که به اوجگیری تورم هشدار داد مسعود خوانساری بود. رئیس اتاق بازرگانی تهران چندی پیش گزارش بانک مرکزی از وضعیت شاخصهای پولی در سال ۹۹در صفحه شخصی خود نوشت: «طبق آمار بانک مرکزی میزان نقدینگی از ۳۷۰۰ هزار میلیارد عبور کرده و نسبت به دو سال پیش ۲ برابر شده است. اگرچه طی ماههای گذشته نسبت به عواقب افزایش نقدینگی بر اقتصاد و تورم هشدار داده شده «امادریغ». با این روند در ماههای آینده دولت با تورمی رو به رو خواهد شد که هیچگاه درکشور تجربه نشده است.»
علی قنبری، اقتصاددان درباره ی این مساله ی مهم تا پایان سال گفت: تورم مخربترین آثار را بر پیکره اقتصاد برجا میگذارد و اگر به این مسئله توجه نشود بدون شک ما تا پایان سال یک ابرتورم را تجربه خواهیم کرد. بنابراین آقای رئیسی و تیم اقتصادیشان باید مهار تورم در کوتاهمدت را به عنوان اولویت اول در نظر بگیرند.
البته باید اشاره کرد که فقط کارشناسان درباره تورم وحشتناک در سال جاری صحبت نمیکنند و گزارشهای اخیر مرکز آمار نیز حاکی از رشد تورم تا پایان سال است.
و اما این بار هشدار تورمی وحشتناک در پایان سال؛ این بار به استناد مرکز آمار داده می شود!
گزارشهای مرکز آمار نشان میدهد نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده بخش صنعت به حدود ۹۵درصد در بهار سال جاری رسیده که طی یک دهه اخیر بیسابقه بوده است. به بیان دیگر، سطح قیمت کالاهای تولیدشده در بخش صنعت در بهار سال جاری نسبت به سال قبل دوبرابر شده است که این افزایش قیمتهای کارخانهای با یک وقفه به قیمتهای مصرفی در بازار منتقل خواهد شد. کارشناسان معتقدند که سیاستهای نادرست در حوزههای پولی، تجاری و ارزی باعث ایجاد وضعیت قرمز در قیمتهای کارخانهای شده است. آمارهای پولی نشان میدهد بهدلیل تامین مالی بودجه از منابع بانک مرکزی رشد متغیرهای پولی نگرانکننده شده است. از سوی دیگر، شوکهای ارزی ماههای گذشته، هنوز در بخش تولید در حال تخلیه است و قیمتهای اولیه را تحت تاثیر قرار میدهد. در این شرایط، سیاستهای نادرست تجاری نیز باعث افزایش هزینهها در زنجیره تولید شده است. راهکار بازگشت ثبات به قیمتها، تغییر سیاستگذاری در این سه حوزه است.