به گزارش CNN فارسي ، بنا به گزارش وبسایت رسمی آیتالله خامنهای، او در این دیدار به ولادیمیر پوتین گفت که «در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمیگرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ میشد.»
اظهارات رهبر جمهوری اسلامی ایران به نوعی تکرار یکی از ادعاهای روسیه در حمله به اوکراین است که میگوید غرب به راه انداختن جنگ علیه روسیه بوده است؛ ادعایی که شواهدی برای آن ارائه نشده و غرب آن را رد میکند.
روسیه میگوید نگرانی از گسترش ناتو به اوکراین از دلایل این تهاجم بوده و علی خامنهای نیز روز سهشنبه در دیدار با پوتین گفت که به باور او «اگر راه در مقابل ناتو باز باشد حد و مرزی نمیشناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمیشد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه میانداختند.»
او شواهدی برای این مدعای خود ارائه نداد.
تجاوز روسیه به اوکراین که حدود ۵ ماه پیش آغاز شد، شمار بسیاری کشته و آواره برجای گذاشته و انتقادهای گسترده بینالمللی را به دنبال داشته است.
رئیس جمهور روسیه روز سهشنبه در بدو ورود به تهران در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال جواد اوجی، وزیر نفت، قرار گرفت و پس از آن نخست با رئیس جمهور ایران و سپس با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد. این پنجمین دیدار ولادیمیر پوتین با علی خامنهای است.
بخش بزرگ دیگری از اظهارات علی خامنهای در دیدار روز سهشنبهاش با ولادیمیر پوتین به مسئله اقتصادی مربوط بود و او گفت که همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه، بهویژه در پی تحریمهای غرب، «ضروری و به نفع هر دو کشور» است.
آیتالله خامنهای افزود که «تفاهمها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی پوتین به خبرنگاران در مسکو گفت: «تماس با خامنهای بسیار مهم است. گفتوگوی قابل اعتمادی بین آنها در مورد مهمترین موضوعات در دستور کار دوجانبه و بینالمللی شکل گرفته است. در بیشتر مسائل، مواضع ما نزدیک یا یکسان است.»
این سفر، اولین حضور رئیسجمهور روسیه در ایران بعد از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی است.
هدف رسمی از این سفر گفتوگو دربارهٔ اوضاع سوریه عنوان شده است، اما انتظار میرود که این گفتوگوها به تأثیرات جنگ اوکراین، به ویژه تأثیر آن بر صادرات غلات نیز بپردازد.
ولادیمیر پوتین، روز سهشنبه به همراه رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، در چارچوب مذاکرات «روند آستانه»، برای حل بحران سوریه با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، دیدار میکند.
این دومین سفر خارجی ولادیمیر پوتین از زمان تهاجم ارتش او به اوکراین است.
حکومتهای ایران و روسیه در جنگ ۱۱ ساله سوریه برای بقای حکومت بشار اسد تلاش گسترده کردند و به باور بسیاری از تحلیلگران همین تلاشها باعث باقی ماندن او در مسند ریاستجمهوری سوریه شد. موضوع سوریه از زمان تهاجم روسیه به اوکراین تحتالشعاع اخبار این تهاجم قرار گرفته است.
سفر آقای پوتین به تهران واکنش واشینگتن را نیز به همراه داشته ست. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه هشدار داد که واشینگتن موضوع «ارسال احتمالی پهپادهای ایران به روسیه» را از نزدیک دنبال میکند.
پیشتر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه ۲۰ تیر، به خبرنگاران گفته بود که «اطلاعات ما حاکی از آن است که دولت ایران در حال آماده شدن برای انتقال صدها پهپاد، از جمله پهپادهای مسلح، در یک جدول زمانبندی تسریعشده به روسیه است»، اما حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگو با همتای اوکراینی خود این موضوع را رد کرد.
روز دوشنبه خبرگزاریهای ایران اعلام کردند، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه نیز به منظور انجام دیدارهای رسمی در صدر هیاتی بلندپایه وارد تهران شده است.
قرار است روز سهشنبه هفتمین نشست شورای همکاریهای سطح عالی ایران و ترکیه، به ریاست رجب طیب اردوغان و رئیسجمهوری ایران در تهران برگزار شود.
ولادیمیر پوتین همچنین روز سهشنبه ۲۸ تیر در جریان سفر به تهران، با همتای ترکیهای خود دیدار میکند تا دربارهٔ سازوکارهای از سرگیری جریان صادرات غلات تولیدی در اوکراین گفتوگو کند.
سفر ولایمیر پوتین به ایران چند روز پس از سفر رئیس جمهوری آمریکا به اسرائیل و عربستان انجام میشود.