به گزارش CNN فارسی جوزپ بورل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از گفتوگوی تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران درباره مذاکرات هستهای خبر داده است.
آقای بورل شنبه با انتشار این خبر در توییتر نوشت: ”در آستانه از سرگیری دور جدید مذاکرات وین در هفته پیش رو، تماس مهمی با حسین امیرعبداللهیان داشتم.”
او در ادامه نوشت: ”ما به تلاشهای مبتنی بر حسن نیت از سوی همه طرفهای مذاکره و روحیه مصالحه برای جمعبندی مذاکرات و از سرگیری اجرای کامل برجام نیاز داریم.”
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای امیرعبداللهیان در پاسخ به آقای بورل، برخی تحولات پیش آمده در مذاکرات را مثبت توصیف کرده ولی تاکید کرده است که این تحولات انتظارات ایران را برآورده نمی کند.
آقای امیرعبداللهیان گفت: ”ما با قاطعیت و صراحت به دنبال توافق خوب هستیم، اما با همین صراحت و قاطعیت بر حراست از خطوط قرمز و منافع ملی خود تأکید داریم. ”
در روزهای گذشته بعضی از رسانهها به نقل از منابع غربی گزارش داده اند که مذاکرات وارد مراحل پایانی خود شده و احتمال دارد پس از بازگشت هیات ها به وین، آخرین دور مذاکرات آغاز شود.
این در حالی است که تمدید معافیت تحریمهای هستهای غیرنظامی ایران از سوی آمریکا با واکنش محتاطانه ایران همراه شده است.
وزارت امور خارجه آمریکا جمعه اعلام کرد که معافیت های مربوط به تحریم های هسته ای غیرنظامی ایران را تمدید کرده است.
این معافیت ها در زمان دولت دونالد ترامپ در واکنش به آن چه که وزارت خارجه آمریکا اخاذی های هسته ای ایران عنوان شده بود، لغو شده بودند.
ناظران تصمیم دولت بایدن برای برقراری مجدد این معافیت ها را در راستای دستیابی به توافق با ایران برای احیای برجام تعبیر کرده بودند.
حسین امیر عبداللهیان در واکنش گفته بود که این اقدام می تواند نشانه حسن نیت باشد ولی خواستار دریافت تضمین از آمریکا در همه سطوح شده بود.
همزمان، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران این اقدام را سازنده ندانسته و خواهان انتفاع اقتصادی ایران در ازای توافق شده است.
آقای شمخانی در توییتر نوشت: “انتفاع اقتصادی واقعی، موثر و قابل راستیآزمایی ایران، شرط لازم برای شکلگیری توافق است. نمایش رفع تحریم اقدامی سازنده تلقی نمیشود”.
اقدام آمریکا با استقبال دیگر کشورهای طرف مذاکره ایران در گفتوگوهای وین همراه شده است.
مذاکره کنندگان سه کشور اروپایی عضو گروه ۱+۴ هم با انتشار بیانیهای از تصمیم آمریکا استقبال کرده اند.
آنها این تصمیم را در راستای تسهیل مذاکرات فنی بر سر احیای برجام برآورد کرده اند.
مذاکره کنندگان اروپایی گفتند: ”از ایران می خواهیم به سرعت از این فرصت استقاده کند چرا که زمان صدور این معافیت تایید کننده نظر مشترک ما و آمریکاست که زمان بسیار کمی برای پایان موفقیت آمیز گفتوگوهای برجام باقیست. ”
روسیه هم از این تصمیم آمریکا استقبال کرده است.
میخاییل اولیانوف، مذاکره کننده روسیه این اقدام را ”قدمی در مسیر درست ” عنوان کرده است.
آقای اولیانوف در توییتر نوشت: ”این اقدام به احیای برجام و بازگشت دوجانبه ایالات متحده و ایران به اجرای توافق سال ۲۰۱۵ سرعت می بخشد. ”
او در ادامه این اقدام را بیانگر ورود مذاکرات وین به مرحله نهایی تعبیر کرده است.