در نخستین سالگرد مسمومیت آلکسی ناوالنی، منتقد مشهور کرملین، بریتانیا و آمریکا چندین کارمند سازمان اطلاعات داخلی روسیه را تحریم کردند. مسمومیت ناوالنی به منظور وادار کردن مخالفان دولت روسیه به سکوت انجام گرفت.
وزارت امور خارجه بریتانیا روز جمعه ۲۹ مرداد (۲۱ اوت) هفت مامور سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.به گفته مقامات وزارت خارجه بریتانیا، افراد تحریم شده “مسئول مستقیم برنامهریزی یا اجرای عملیات علیه ناوالنی” بودند.آمریکا نیز در اقدامی مشابه هشت مقام اطلاعاتی، یک متخصص تسلیحات شیمیایی، یک مرکز تحقیقات نظامی و همچنین یک موسسه وابسته به سازمان اطلاعات روسیه را تحریم کرد.
آندره گاکی، مدیر وزارت خزانه داری آمریکا گفت که مسمومیت آلکسی ناوالنی نقض شوکآور استانداردهای بینالمللی ناظر بر تسلیحات شیمیایی بوده و به منظور وادار کردن مخالفان به سکوت انجام گرفت.طبق تحریمهای جدید، دارایی این افراد در هر دو کشور مسدود و مسافرت آنها به بریتانیا و آمریکا نیز ممنوع خواهد شد.
وزارت امور خارجه روسیه این اقدام آمریکا و بریتانیا را “غیرقانونی” دانست و هر دو کشور را متهم کرده است که شواهدی برای اثبات ادعاهای خود ارائه نکردهاند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: «روسیه بارها از بریتانیا و شرکایش خواسته است ادعاهای خود را با شواهد اثبات کنند. کشورهای غربی اما تا کنون این درخواست روسیه را نادیده گرفتهاند.»بریتانیا در اکتبر ۲۰۲۰ در واکنش به مسمومیت ناوالنی اولین گامها را علیه چند تن از مقامات روسیه برداشت. در مارس ۲۰۲۱ نیز آمریکا و اتحادیه اروپا چندین مقام روسی را تحریم کردند.
الکساندر بورتنیکو، رئیس سرویس اطلاعات داخلی روسیه از نزدیکان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز در فهرست تحریمهای جدید آمریکا قرار گرفته است.
ناوالنی که ۴۴ سال دارد، ۲۰ اوت ۲۰۲۰ در جریان پرواز از سیبری به مسکو دچار مسمومیت شد و به اغما رفت. او دو روز بعد به بیمارستان شاریته برلین منتقل شد.
بررسیها در سه آزمایشگاه اروپایی نشان دادند که او با سم اعصاب از نوع “نوویچوک” مسموم شده است. سازمان منع سلاحهای شیمیایی نیز این نتیجه را تایید کرده است.