به گزارش CNN فارسی ، روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله آخرین شماره خود پیشنهاد کرده که دولت سیزدهم در اولین لایحه بودجه خود با یک “اقدام شجاعانه” بودجه “حوزههای علمیه و موسسات وابسته به آنها و همینطور بنیادها و مؤسساتی که خارج از دستگاههای مرتبط با قوای سهگانه و متعلق به افراد خاص و موضوعات خاص هستند”، را قطع کند.
نویسنده این سرمقاله متذکر شده که این موسسات در ابتدای انقلاب ردیفی در بودجه کشور نداشتند و این مسئله به تدریج اتفاق افتاد. او همچنین مدعی شده که آیتالله خمینی مخالف اختصاص بودجه دولتی به حوزههای علمیه بوده است.
در این سرمقاله به اهمیت مستقل بودن حوزههای علمیه و عدم وابستگی آنها به دولت اشاره شده و آمده است: «حوزههای علمیه در طول تاریخ، مستقل از دولتها اداره شدند و بودجه آنها از وجوه شرعیه و هدایای مردم تأمین میشد. همین ویژگی موجب استقلال حوزهها و روحانیت شیعه بوده و زمینهساز قدرت معنوی و نفوذ فوقالعاده مراجع و علمای دین در قلب تودههای مردم شد.»
نویسنده سرمقاله جمهوری اسلامی، وابستگی حوزههای علمیه به بودجه دولت را دلیل فاصله افتادن بین این موسسات و مردم دانسته و نوشته است: «نباید اجازه داده شود این فاصله زیادتر شود و باید با قطع کردن بودجه دولتی حوزهها زمینه برای از بین رفتن فاصله ایجادشده فراهم گردد.»
در این مقاله علاوه بر حوزههای علمیه، به موسسات دیگری هم اشاره شده که بایستی بودجه آنها قطع شود، از جمله “بنیادهائی که برای ترویج اشخاص تأسیس شدهاند” که میتواند اشارهای به “بنیاد حفظ و نشر آثار امام خمینی” باشد و نیز موسسات فرهنگی که به نوشته سرمقالهنویس روزنامه جمهوری اسلامی “نه تنها خدمتی به فرهنگ نمیکنند بلکه فقط مقادیری ساختمان و وسیله نقلیه و سایر امکانات را معطل نموده و مبالغی حقوق به افرادی پرداخت میکنند که بود و نبودشان تفاوتی ندارد”.
نویسنده این مقاله با اشاره به مشکلات عدیده آموزش و پرورش پیشنهاد داده که بودجه این موسسات قطع شده و به آموزش و پرورش اختصاص داده شود. در پایان این سرمقاله آمده است: «این اقدام شجاعانه را دولت سیزدهم باید از همین اولین بودجهای که تدوین میکند انجام دهد. بودجه کل کشور نیازمند جراحی عمیق است. این جراحی را اگر امروز انجام ندهید، فردا قطعاً دیر است.»
بر اساس جدولی که روزنامه تجارت نیوز منتشر کرده، بودجه بسیاری از نهادهای مذهبی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل افزایشی چشمگیر داشته است. به عنوان مثال مرکز خدمات حوزه علمیه ۲۵ درصد، سازمان اوقاف و امور خیریه ۴۱ درصد، دانشگاه علوم و معارف قرانی ۴۸ درصد و سازمان حج و زیارت ۶۴ درصد افزایش بودجه داشتهاند.