به گزارش CNN فارسی، دانشگاههای دولتی در ولایتهای ننگرهار، لغمان، قندهار، نیمروز، هلمند و فراه افغانستان روز چهارشنبه ۱۳ بهمن (۲ فوریه) فعالیت مجدد خود را از سر گرفتند.
مقامات دولت طالبان گفتند دانشگاههای سایر ولایات افغانستان نیز در طول این ماه بازگشایی خواهند شد
دبورا لیونز، نماینده ویژه دییر کل سازمان ملل در امور افغانستان با انتشار پیامی در توییتر همه را به پشتیبانی از بازگشت دانشجویان از جمله دانشجویان دختر به دانشگاهها فراخواند. لیونز در این پیام خواستار تهیه برنامههای بورسیه برای دانشجویان افغان و دانشگاهیان شد.
با بازگشایی دانشگاهها نگاه جهانیان بیشتر به حضور دختران دانشجو در کلاسهای درس بوده است. رسانهها گزارش دادند تعدادی از دانشجویان دختر نیز بعد از تفکیک جنسیتی شدید در کلاسهای درس شرکت کردند.
سرلشتا حکمال که در دانشگاه ننگرهار حقوق و سیاست می خواند، میگوید: «خوشحالیم که کلاسها دوباره آغاز شده است. اما ما همچنان نگران این هستیم که طالبان دوباره آن را تعطیل کند.»
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که در لغمان فقط شش زن وارد دانشگاه شدند. همه دختران دانشجو برقع پوشیده بودند. یکی از مسئولان دانشگاه گفته است کلاسهای صبح برای دانشجویان دختر و کلاسهای ظهر نیز برای دانشجویان پسر در نظر گرفته شده است.
طالبان پس از به دست گرفتن قدرت در ماه اوت ۲۰۲۰ وعده دادهاند که نسبت به دوره اول حکومت خود از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ معتدلتر عمل کنند. با این حال، گزارشهایی مبنی بر ممانعت از بازگشت زنان به سر کار و جلوگیری از رفتن دختران دانشجو به دانشگاهها منتشر شده و تردیدهایی را نسبت به عملکرد طالبان برانگیخته است.
بازگشایی برخی از دانشگاهها یک هفته پس از گفتوگو میان یک هیئت طالبان و مقامات غربی در نروژ صورت گرفت. غرب از سرگیری کمکهای بشردوستانه به افغانستان را به رعایت حقوق بشر در این کشور مشروط کرده است.
زنان افغان در پارلمان اروپا: جهانیان طالبان را به رسمیت نشناسند
همزمان با بازگشایی دانشگاههای افغانستان پارلمان اروپا در بروکسل میزبان نشستی برای رسیدگی به وضعیت زنان افغان است.
فعالان حقوق زن افغانستان در نشست دو روزه پارلمان اروپا تحت عنوان “روزهای زنان افغانستان” در روزهای سهشنبه و چهارشنبه ۱۲ و ۱۳ بهمن (اول و دوم فوریه) شرکت کردند.
زنان افغانستان در این نشست از جامعه بینالمللی خواستند تا زمانی که حقوق زنان در این کشور تضمین نشود، دولت طالبان را به رسمیت نشناسند.
در نشست پارلمان اروپا سیما سمر، وزیر سابق زنان و رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و آریانا سعید، خواننده مشهور افغانستان نیز شرکت کردند.
سیما سمر در این جلسه در پارلمان اتحادیه اروپا در بروکسل گفت طالبان بدون مشارکت زنان در تمام سطوح نمیتوانند به ثبات، امنیت، صلح پایدار و پیشرفت دست یابند.
آریانا سعید، خواننده مشهور افغانستان در نشست پارلمان اروپا گفت: «من از شما و تمام جهان درخواست میکنم که طالبان را تا زمانی که حقوق کامل انسانی زنان و دختران افغان را تضمین نکنند، به عنوان حکومت به رسمیت نشناسید.»
اتحادیه اروپا تا کنون طالبان را به رسمیت نشاخته است. این اتحادیه روابط خود با طالبان را از جمله به رعایت حقوق بشر مشروط کرده است.