بیش از شش هفته از متوقف شدن مذاکرات اتمی برجام گذشته است. تاخیر بیشتر در برداشته شدن تحریم ‌ها ، ایران را با یک بازار نفت به شدت رقابتی مواجه خواهد کرد ، چون اوپک ، روسیه و سایر متحدان در ائتلاف اوپک پلاس قصد دارند ماهانه چهار صد هزار بشکه در روز به تولید خود تا پایان ۲۰۲۲ اضافه کنند.

اگر ایران بتواند با غرب به توافق رسیده و تحریم‌ های آمریکا برداشته شود، باید چانه ‌زنی‌های سختی با خریداران قبلی نفت خود داشته باشد یا تخفیف‌ های بالایی برای جذب مشتری بدهد.

وقتی نفت ایران در دسترس نبوده است ، مشتریان این کشور جایگزین‌ هایی برای آن یافته ‌اند. تولید کنندگان اوپک و غیر اوپک جای خالی نفت ایران را در بازار پر کرده‌اند. به نظر می ‌رسد دوره بازاریابی آسان نفت برای ایران به پایان رسیده است.

ایران بیشتر نفت خام ترش سنگین و متوسط تولید می ‌کند که قابل رقابت با نفت عربستان ، عراق ، روسیه ، امارات ، کویت ، ونزوئلا و سایر کشورها است. طبق قرارداد اوپک پلاس، ایران از کاهش تولید معاف شده است اما صادرات نفت آن ضربه سختی از تحریم های آمریکا خورده است.

تولید نفت خام ایران پنجاه هزار بشکه در روز از آغاز ماه آوریل افزایش یافته است ، در صورتی که تولید اوپک پلاس حدود یک میلیون بشکه در روز بالا رفته است.

طبق گفته مصطفی نخعی ، سخنگوی  کمیسیون انرژی مجلس ایران ، بازپس ‌گیری سهم ایران در بازار جهانی نفت ، نیازمند یک برنامه استراتژیک و یک سیاست هوشمندانه است. ایران باید روابط خود با اعضای اوپک و مشتریان قدیمی را تقویت  و بازار ها و مشتریان جدید پیدا کند.

باید دید ایران زودتر وارد عمل خواهد شد و توانایی گرفتن حق خود را در زمینه ی نفت را دارد یا باز این برنامه بی اثر خواهد ماند؟

 

 

دیدگاهتان را بنویسید