به گزارش CNN فارسی آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در یک سخنرانی تلویزیونی از مذاکرات برجام در دوران حسن روحانی و محمدجواد ظریف انتقاد کرد.
او همچنین تاکید کرد که برنامه هستهای ایران تنها به دنبال اهداف صلحآمیز است و فشارها برای شفافیت و محدودیت آن “ظالمانه” است.
آقای خامنهای این سخنان را همزمان با روزهای سرنوشتساز در مذاکرات وین و در حالی مطرح کرده است که دولت ابراهیم رئیسی، که مواضعی نزدیکتر به او دارد، به دنبال توافق با قدرتهای جهانی برای احیای برجام است.
رهبر ایران پیش از این هم با وجود اختیارات و وظایف قانونی گستردهاش تلاش کرده از خود در خصوص برجام سلب مسئولیت کند.
آقای خامنهای روز پنجشنبه ۲۸ بهمن گفت: “در قضایای برجام در سال ۹۴ و ۹۵ ایرادی که بنده میگرفتم این بود که یک نکاتی باید در برجام رعایت میشد که مشکلات بعدی پیش نیاید.”
او گفت “تذکرات مکرر” داده بود که در نظر گرفته نشد و باعث “اعتراض” او بود.
توافق برجام در ایران با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایران اجرایی شد، نهادی که مصوباتش باید به تایید رهبر برسد.
آقای خامنهای هنگام تایید اجرای توافق شرایطی نظیر “لغو تمامی تحریمها” را تعیین کرده بود که مشخص بود در برجام به دست نیامده است.
او همچنین بعدتر گفته بود اگر آمریکا برجام را پاره کند، “جمهوری اسلامی برجام را آتش خواهد زد” اما چند سال پس از خروج آمریکا از برجام، ایران درگیر مذاکرات فشرده برای احیای آن است.
رهبر ایران تاکید کرد که ایران برای تامین نیازهای انرژی و اهداف صلحآمیز برنامه هستهای خود را دنبال میکند.
او گفت: “دنیا روز به روز دارد به انرژی هستهای وابستهتر میشود. ما هم دیر یا زود نیاز مُبرم پیدا میکنیم به انرژی هستهای صلحآمیز.”
این در حالی است که ملاحظات ایمنی باعث شده بسیاری از کشورها به دنبال کاهش یا حذف نیروگاههای هستهای از سبد انرژی خود باشند.
اوج تلاش برای افزایش ظرفیت تولید انرژی هستهای در جهان در اوایل دهه ۱۹۸۰ بود که با فاجعه چرنوبیل کاهش چشمگیری داشت.
فاجعه فوکوشیما نیز به تلاش برای کاهش وابستگی به انرژی هستهای در برخی کشورهای اروپایی شتاب بخشیده است.
ایران در حالی بر غنیسازی اورانیوم به بهای تحمل تحریمهای شدید تاکید داشته که تنها یک نیروگاه هستهای با ظرفیت حدود ۱/۶ درصد کل شبکه برق کشور را دارد که سوخت آن را هم روسیه تامین میکند.
دفاع از سپاه و سلیمانی
آیتالله خامنهای در بخش دیگری از سخنانش از سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس، در خصوص رسواییهای فساد مالی دفاع کرد.
او رسانهها را به “لجنپراکنی” متهم کرد و گفت: “به مراکزی که در پیشرفت انقلاب تأثیر دارند تهمت میزنند. یک روز به مجلس شورای اسلامی، یک روز به شورای نگهبان، یک روز به سپاه؛ امروز نوبت سپاه است، به سپاه تهمت بزنند، لجنپراکنی کنند و در ضمن به شهید بزرگواری مثل شهید سلیمانی.”
به تازگی یک فایل صوتی از گفتگوی فرمانده کل سابق سپاه با یکی از مقامهای اقتصادی این نیروی نظامی منتشر شده که گویای کشمکشهایی میان فرماندهان ارشد بر سر پروندههای فساد چند هزار میلیارد تومانی است.
در بخشی از این گفتگو محمدعلی جعفری از اینکه با بدهی بیش از هزار میلیارد تومانی هولدینگ یاس به نیروی قدس، قاسم سلیمانی هم درگیر ماجرا شده خوشحالی میکند و میگوید: “قاسم تازه دارد میفهمد که چه بلایی سرش آمده تو یاس.”
آیتالله خامنهای روز پنجشنبه خواهان خنثی کردن “دروغپردازیها و تهمتزدنها” شد.
او همچنین گفت: “اگر جرات میکردند، از خشم مردم و عکسالعمل مردم نمیترسیدند، به امام هم اهانت میکردند و منتها خب جرات نمیکنند و میدانند که مردم عکسالعملشان تند است در مقابل این.”
در اعتراضات سالهای گذشته بارها عکسهای آیتالله خمینی در کنار عکسهای رهبر کنونی جمهوری اسلامی به آتش کشیده است.
همچنین چند روز پیش در بازار رضای مشهد شعارهای “مرگ بر خامنهای، لعنت بر خمینی” پخش شد.