بار دیگر گمرک نسبت به کمبود ذخایر برنج اظهار نگرانی کرد و در مورد احتمال بالا رفتن قیمت این محصول هشدار داد. طبق آمار، امسال با توجه به کم بارشی نسبت به چند سال اخیر و علاوه بر آن، واردات نه چندان زیاد، شاهد کمبود ذخایر برنج هستیم که می تواند تا پایان سال جاری ادامه داشته باشد و علاوه بر آن هم، بازار مصرف ممکن است مخصوصا در فصل ممنوعیت واردات با کمبود و گرانی مواجه شود.
نگرانی گمرک درحالی می باشد که بنک داران از رکود و کاهش تقاضا و بی معنی بودن دپو و انبار کردن برنج سخن می گویند. در میدان هم چیزی جز گونی های برنج دست نخورده به چشم نمی آید.
بزرگ ترین مشکل حال حاضر ما گرانی است، وگرنه ما هیچ وقت کمبود برنج به طور جدی را نداشته ایم. آشفتگی بازار است که همه ی مردم را خسته کرده است. رکود است که موجب خستگی مردم شده است.
جهش قیمت برنج خارجی از از همان ابتدای پارسال آغاز شد. با تغییر پایه ارز، واردات برنج از دولتی به نیمایی و به دنبال آن مشکلات تامین ارز برای وارد کنندگان، واردات این کالا خیلی سریع کاهش پیدا کرد؛ تا آنجایی که براساس آمار موجود واردات در مقایسه با سال ۹۸ به یک سوم کاهش پیدا کرد و این افت واردات در کنار افزایش نرخ ارز، قیمت را در بازار داخلی در مدت زمان کوتاهی به سه برابر رساند.
نیاز سالانه بازار ایران به برنج، حدود سه میلیون تن برآورد می شود که حجم تولید داخلی در بهترین حالت تا کنون دو میلیون و چهار صد هزار تن بوده است؛ رکوردی که تولید کنندگان داخلی سال ۹۹ با تکیه بر شرایط بسیار خوب آب و هوایی ۲ سال اخیر کشور به آن دست یافتند، اما در شرایط عادی تولید داخلی بسیار کمتر از این مقدار می باشد.
انجمن وارد کنندگان از اردیبهشت همین سال نسبت به احتمال کمبود ذخایر برنج هشدار داده بود و میزان ذخایر را برای ۳ ماه پیش بینی کرده بود، در حالی که تنها پیش بینی کردن کافی نیست و باید اقدامی برای جلوگیری از این کمبود صورت بگیرد. باید دید این اوضاع را چگونه حل و فصل می کنند و آیا اصلا حل و فصل می شود یا ما باید امسال را با بی برنجی سر کنیم؟