به گزارش CNN فارسی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر روز سهشنبه ۱۲ بهمن (۱ فوریه) اعلام کرد که میانگین سن اعتیاد در ایران، ۲۴ سال و چند ماه و همچنین نرخ شیوع اعتیاد در جمعیت فعال کشور ۵ درصد است.
اسکندر مؤمنی، نرخ شیوع اعتیاد در میان دانشآموزان را نیز ۲ درصد اعلام کرد.
او اگرچه با اشاره به این آمارها نتیجه گرفت که وضعیت ایران در زمینه مصرف مواد مخدر، ”با بسیاری از کشورها فاصله زیادی دارد” اما یک روز پیشتر، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران نسبت به افزایش مصرف مواد مخدر در ایران به ویژه در میان جوانان ابراز نگرانی کرده بود.
عبدالوهاب حسنوند در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به ”روند افزایشی” کشف مواد مخدر در تهران تصریح کرد که در سال گذشته نزدیک به ۳ تن مواد مخدر کشف شده؛ امری که به گفته او ”اصلاً سابقه نداشته است”.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران گفت که در حال حاضر ۷ تا ۱۰ هزار معتاد متجاهر در سطح تهران رها شدهاند.
حسنوند با اشاره به گسترش ”موادهای نوظهور” از مسئولان خواست تا مراقب جوانان، دبیرستانیها و دانشگاهیها باشند.
به گفته او ”زنگ خطر” شیوع مواد مخدر نوظهور در بین جوانان زده شده و “مسئولان باید برای پیشگیری اقدامات موثرتری داشته باشند”.
مشکل روزافزون اعتیاد در ایران
تاکنون آمارها و گزارشهای مختلفی درباره مشکل اعتیاد در ایران منتشر شده که نشان میدهد، اعتیاد یکی از بزرگترین چالشهای اجتماعی در ایران کنونی به شمار میرود.
از جمله، در آذرماه گذشته، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه امروز در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر موفق عمل نکردهایم، گفت: «کاهش سن مصرف مواد مخدر یک هشدار است».
سینا کلهر افزود که در حوزه پیشگیری، ”تنها به ارسال یک پیامک” نمیتوان اکتفا کرد.
تیرماه گذشته نیز مصطفی هادیزاده، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران با اشاره به کاهش سن اعتیاد و “زنانه شدن مصرف مواد مخدر” گفت که نیمی از زندانیان کشور، مجرمین مواد مخدر هستند.
در خردادماه گذشته هم مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد که هر روز حدود ۱۲ تا ۱۳ نفر در ایران بر اثر مصرف مواد مخدر میمیرند.
رضا تویسرکانمنش گفته بود که در مجموع چهار میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در ایران، مواد مخدر مصرف میکنند.
مقامهای مسئول در استانهای مختلف نیز از افزایش شمار معتادان به ویژه در میان جوانان خبر میدهند.
از جمله در مهرماه گذشته، دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر استان اردبیل اعلام کرد که طبق آمارهای رسمی، سن اعتیاد در این استان ”رو به کاهش” است.
بهنام بهشتی اشارهای به این ”آمارهای رسمی” نکرد، اما اذعان داشت که نوجوانان و جوانان به سمت مصرف مواد مخدر صنعتی گرایش پیدا کردهاند.
برخی از کارشناسان علت گسترش اعتیاد در ایران را از جمله بیکاری، فقدان آزادیهای اجتماعی، فشارهای سیاسی، کمبود امکانات تفریحی، مشکلات اقتصادی و نبود چشمانداز برای آینده عنوان میکنند.