به گزارش CNN فارسی، این در حالی است که شورای امنیت ملی آمریکا گزارشها درباره موافقت دولت بایدن با تضمینهای مورد تقاضای ایران برای احیای برجام را رد کرد و گفت: «ما هرگز چنین شرایطی را نمیپذیریم. ما همچنین هیچ وقت از توافقی که داشت به درستی کار میکرد خارج نمیشدیم، تا اکنون شاهد گسترش سریع برنامه هستهای ایران باشیم.»
بر اساس فهرستی که اصولگران آن را «سازشهای» آمریکا خواندهاند، ایالات متحده توافق کرده که علاوه بر رفع فوری تحریم ۱۷ بانک، تحریمهای۱۵۰ موسسه دیگر، از جمله ستاد اجرایی فرمان خمینی را لغو کند.
این در حالی است که دولت جو بایدن تاکید کرده که به دنبال لغو تحریمهای غیر هستهای، از جمله تحریمهای جمهوری اسلامی در ارتباط با تروریسم نیست.
ایالات متحده همچنین توافق کرده سه فرمان اجرایی دونالد ترامپ را که پس از خروج آمریکا از برجام صادر شده بود، باطل کند.
بر اساس این فهرست، واشینگتن همچنین موافقت کرده در صورت خروج احتمالی دولتهای بعدی ایالات متحده از برجام، شرکتهای خارجی که با ایران همکاری میکنند از تحریم معاف شوند، اما به مدت این معافیتها اشارهای نشده است.
طبق این فهرست، ایالات متحده همچنین موافقت کرده ایران در ۱۲۰ روز اول اجرای توافق احتمالی، بتواند ۵۰ میلیون بشکه نفت بفروشد.
آزادسازی فوری هفت میلیارد دلار دارایی ایران در کره جنوبی از دیگر موارد این فهرست است که آمریکا مورد پذیرش قرار داده است.
بر اساس این فهرست، آمریکا همچنین با تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی موافقت کرده است.
با این حال، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا پنجشنبه به باراک راوید، خبرنگار اسرائیلی، گفت که گزارشها مبنیبر اینکه آمریکا امتیازات جدیدی را برای ایران پذیرفته یا در حال بررسی آنهاست، کاملا نادرست است.
این در حالی است که پیشتر والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت درخواستهای تهران برای دریافت تضمین از سوی ایالات متحده، واشینگتن و کشورهای اروپایی را در مورد امکانپذیر بودن توافق نامطمئن کرده و تلاشها را برای احیای برجام با مشکل مواجه کرده است.
بر اساس این گزارش و به گفته دیپلماتهای غربی، اگر ایران انعطاف نشان ندهد توافق غیرممکن خواهد شد.
در همین حال، وزارت خارجه عمان، روز پنجشنبه از گفتوگوی وزیر خارجه این کشور با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در ارتباط با تازهترین تحولات مذاکرات احیای برجام خبر داد.
از سوی دیگر، رسانههای اسرائیلی گزارش دادند، یائیر لاپید، نخستوزیر این کشور، پیامهایی را درباره توقف مذاکرات احیای برجام به صدراعظم آلمان، سفیر آمریکا در اسرائیل و رییس کمیته فرعی خاورمیانه مجلس نمایندگان آمریکا ارسال کرده و مشاور امنیت ملی اسرائیل نیز در جلسات هفته آینده در واشینگتن در این باره رایزنی خواهد کرد.
روز چهارشنبه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد که ایران نظر خود را درباره متن پیشنهاد اتحادیه اروپا به طرفهای حاضر در مذاکرات احیای برجام از جمله ارائه کرده و منتظر پاسخ آنهاست.
وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده که واشینگتن در حال بررسی پیشنهادهای ایران است و خاطرنشان کرده که این مسأله زمان خواهد برد.