به گزارش CNN فارسی آمریکا و متحدانش مذاکرات هستهای ایران را فردا درحالی از سر میگیرند که مطمئن نیستند رویکرد دولت جدید ایران به مذاکرات چگونه است. طرفهای این توافق پس از تقریباً شش ماه در وین گرد هم میآیند تا در مورد بازگشت متقابل آمریکا و ایران به توافق مذاکره کنند. چند روز پیش ایران پیشرفتهای بیشتری را در زمینه غنیسازی اورانیوم خود اعلام کرد، که در صورت تمایل، زمان مورد نیاز تهران برای تولید سلاح هستهای را کاهش میدهد، خبری که به وضوح به معنای اهرم فشار برای ایران در هنگام ورود به وین برای مذاکره است.
سایر طرفهای توافق از جمله آلمان، بریتانیا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه، وارد مذاکرات شدهاند و خواستار مذاکره برای ادامه مذاکرات از جایی هستند که متوقف شد. منابع اروپایی به سیانان گفتهاند که انتظار دارند ایرانیها با این نشست به عنوان «دور اول» برخورد کنند. دولت فعلی در تهران، مجموعه جدیدی از مذاکرهکنندگان را به وین میفرستد که بر لزوم رفع کامل تحریمهای آمریکا و نه پایبندی به توافق تاکید کردهاند، در حالی که مقامات آمریکایی گفتهاند که مطلقاً هیچ برنامهای برای ارائه حسن نیت به ایران برای گفتگو ندارند. سیانان در ادامه با تیتر «زمان کمی باقی مانده» ادامه می دهد: مقامات ارشد آمریکایی بارها هشدار دادهاند که اگر پیشرفتها در برنامه هستهای ایران و توانایی غنیسازی بدون کاهش ادامه یابد، میتواند برجام را به چالش بکشد، تحولی که ایالات متحده را مجبور میکند گزینههای دیگری را دنبال کند.
برت مک گورک، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی برای خاورمیانه و شمال آفریقا گفت: ما هنوز امیدواریم که دیپلماسی بتواند راهش را پیدا کند. اما اگر نتواند راهی پیدا کند، ما آماده استفاده از گزینههای دیگر هستیم.» یکی از موضوعات بحث برانگیز باقی مانده این است که ایران از دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات تولید سانتریفیوژ کرج خودداری میکند که گزارشها حاکی از از سرگیری فعالیتهای آن است. روز جمعه، ایران اعلام کرد که ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده خود به ۶۶ پوند (۳۰ کیلوگرم) افزایش یافته و میزان اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده آن نیز افزایش یافته است. هر دو سطح بسیار نزدیک به اورانیوم با درجه تسلیحاتی است که بالای ۹۰ درصد غنی شده است. به گفته انجمن کنترل تسلیحات، غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد “حدود ۹۰ درصد از کار لازم برای غنی سازی تا درجه تسلیحاتی را تشکیل می دهد.” با افزایش ذخایر ایران، زمان شکست آن یا مدت زمانی که برای تولید اورانیوم غنیشده به اندازه تسلیحات برای یک بمب لازم است، کاهش مییابد. ACA تخمین می زند که زمان شکست ایران در حال حاضر حدود یک ماه است که از ۱۲ ماه زمانی که برجام به طور کامل اجرا شد، کمتر است. پیشتر غنیسازی بر اساس برجام محدود بود، که آمریکا در سال ۲۰۱۸ آن را بهطور یکجانبه در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ این توافق را ترک کرد و ایران سال گذشته غنیسازی را از سر گرفت تا آمریکا را برای کاهش تحریمها تحت فشار قرار دهد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه به خبرنگاران در واشنگتن گفت: «امیدواریم که دولت جدید ایران در وین حاضر شود تا با حسن نیت مذاکره کند و پیشرفت هایی را که در شش دوره قبلی به دست آمده است را ادامه دهد». منابع آگاه از مقدمات مذاکرات به سی ان ان گفته اند که ایالات متحده و متحدانش در نقطه ای نیستند که شروع به ارائه اقدامات اعتمادسازی به ایران کنند، اما یکی از مقامات گفت این احتمال وجود دارد که ایالات متحده و متحدانش از این آپشن ها استفاده کنند. منابعی به CNN گفتند که هنوز زمان برای دستیابی به توافق وجود دارد، اما احتمالاً تا پایان سال آینده به پایان می رسد. این منابع گفتند فعلاً هنوز «پلان ب» برای فشار و مقابله با ایران وجود ندارد. منتقدان توافق می گویند که دولت بایدن با کاهش فشار بر ایران موافق است در حالی که ایران برنامه هسته ای خود را توسعه می دهد. این خبرگزاری نتیجه می گیرد آمریکا اهرم فشار خود را قربانی کرده است.
مارک دوبوویتز، مدیر عامل بنیاد دفاع از دموکراسی ها، گفت: «سیاست دولت بایدن در قبال ایران در حال شکست است و بدون اصلاح مسیر قابل توجهی، این سیاست یا به سلاح هسته ای ایران منجر می شود یا به جنگی برای توقف این توسعه منجر می شود». دوبوویتز گفت: «اسرائیل چارهای جز استفاده از نیروی نظامی برای توقف تسلیحات هستهای ایران پیش از رسیدن تهران به این وضعیت مرگبار نخواهد داشت». نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، به صراحت اعلام کرده است که اسرائیل برای اقدام در صورت لزوم آماده خواهد بود. بنت روز سهشنبه در یک کنفرانس امنیتی در نزدیکی تلآویو خطاب به نمایندگان گفت: «اگر بازگشتی به برجام وجود داشته باشد، مسلما اسرائیل یکی از طرفهای توافق نیست و متعهد به آن نیست». مقامات غربی سعی کردهاند به اسرائیلیها بفهمانند که حمله به برنامه هستهای بهویژه زمانی که ایرانیها توانایی خود را برای بازسازی تسریع کردهاند، چندان مفید نیست.
مقامات غربی نیز خطر واکنش ایران را با اقدامات مشابه مطرح کردهاند. پرایس در پاسخ به سوالی درباره این هشدارها گفت: «ایالات متحده و اسرائیل، هدف مشترک دارند و آن این است که از دستیابی ایران به سلاح هستهای طور دائم جلوگیری شود. و ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به این هدف است.
در هفتههای اخیر، مقامات آمریکایی با قدرتهای منطقهای و دیگر طرفهای توافق، دیپلماسی زیادی را انجام دادهاند و برای ایجاد یک جبهه متحد تلاش کردهاند. جو بایدن با متحدان اروپایی برای گفتگو درباره ایران در جریان نشست های G7 در بریتانیا دیدار کرد. در هفتههای اخیر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، با متحدان اروپایی و همچنین چین و روسیه درباره ایران گفتگو کرده است. و مالی اخیراً با کشورهای خلیج فارس، مقامات اسرائیلی و شرکای اروپایی در برجام دیدار کرد. مک گورک روز یکشنبه گفت: «فکر میکنم ایرانیها بر این باورند که با روسیه و چین گزینهای به سمت شرق دارند که در آن میتوانند فشار تحریمها را دور بزنند». و این اشتباه است. بنابراین فکر می کنم که به مذاکرات ۱+۵ با توافق تمام طرف ها نزدیک می شویم.