به گزارش CNN فارسی، یک مقام ارشد در وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرد که ریچارد نفیو، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران دیگر در سمت خود فعالیت نمیکند.
نفیو خواستار موضع سختگیرانهتر در مقابل ایران بود اما پس از اختلافنظر با رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، از اوایل ماه دسامبر (میانههای آذرماه) در مذاکرات وین حاضر نشده است.
از نفیو به عنوان ”معمار تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران” در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما نام میبرند.
در همین حال و به نوشته وال استریت ژورنال، دو نفر دیگر نیز از تیم از مذاکرهکننده آمریکا جدا شدهاند چرا که آنها هم خواستار موضع سختتری از سوی آمریکا در قبال ایران بودند.
مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا میگوید که تغییر در میان کارمندان، یک سال پس از آغاز به کار یک دولت امر بسیار رایجی است.
او افزود: «ما درباره بحثهای مربوط به سیاست داخلی خود وارد جزئیات نمیشویم».
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا در عین حال تاکید میکند که کار بر روی پرونده ایران به تصمیمهای دشوار و متعادل زیادی نیازمند است و ممکن است که در این زمینه، ”اختلافنظر منطقی” وجود داشته باشد.
در همین خصوص، شبکه خبری انبیسی نیز از ”تغییرات” در تیم مذاکرهکننده آمریکایی خبر داده و علت آن را اختلافنظر افراد جداشده از این تیم با رابرت مالی درباره ”نحوه جهتگیری گفتگوها” اعلام کرده است.
از جمله مهمترین موضوعهای مورد اختلاف در مذاکرهکنندگان آمریکایی، میزان بکارگیری تحریمها علیه جمهوری اسلامی و همچنین تصمیم به ادامه شرکت یا خروج آمریکا از مذاکرات در صورت طولانیتر شدن گفتوگوها از سوی ایران است.
احتمال گفتوگوی مستقیم میان ایران و آمریکا
جمهوری اسلامی تاکنون بارها پیشنهاد آمریکا برای گفتوگوی مستقیم را رد کرده است اما وزیر خارجه ایران روز دوشنبه، ۴ بهمن، به طور تلویحی از احتمال گفتوگوی مستقیم میان دو کشور خبر داد.
حسین امیرعبداللهیان در سخنانی در تهران گفت که اگر به مرحلهای برسیم که رسیدن به یک توافق خوب و با تضمین بالا، لازمهاش ”سطحی از گفتوگو با آمریکاییها” باشد، این را هم در برنامه کاری که در مذاکرات برای رفع تحریمها خواهیم داشت، نادیده نخواهیم گرفت.
او افزود که در موضوع هستهای به نقطهای داریم نزدیک میشویم که باید تصمیمی گرفته شود.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجام نیز با استقبال از این سخنان امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «گفتوگوی مستقیم در مراحل پیشرفته مذاکرات وین میتواند مفید باشد».
در واکنش، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بار دیگر اعلام کرد که ایالات متحده آماده دیدار مستقیم با ایرانیها در چارچوب مذاکرات وین است.
او گفت: «ما همواره این موضع را داشتهایم که تعامل مستقیم با ایران در مورد مذاکرات برجام و سایر موضوعات بسیار مفیدتر خواهد بود».
به گفته او، ایرانیها بر گفتوگوی غیرمستقیم همچون مذاکرات وین اصرار دارند اما گفتوگوهای غیرمستقیم در موضوعهایی با این میزان از پیچیدگی، خود به مانع تبدیل میشود.