به گزارش CNN فارسی ، اصلاح سیستمهای بازنشستگی اگرچه با اهداف متفاوتی اجرایی شده؛ اما عموماً «حفظ پایداری» به عنوان یکی از اهداف اصلی مدنظر بوده است. شواهد گوناگون نشان میدهد سیستم بازنشستگی ایران به طور عام و سیستم بازنشستگی تأمیناجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمهگر کشور به طور خاص، نیازمند اصلاحاتی است تا بتواند پایداری مالی خود را در بلندمدت حفظ کند.
برای صندوقهای بازنشستگی اهدافی تعریف شده و یکی از این اهداف این است که امکان پسانداز را برای افراد جوان فراهم کنند تا بتوانند با این پساندازها، دوره سالمندی را به راحتی سپری کنند. در راستای چنین هدفی، صندوقهای بازنشستگی در همه کشورها از جمله ایران تشکیل شدهاند و نکته بسیار مهم در این صندوقها، حفظ توازن منابع و مصارف آنهاست. این صندوقها باید در طول زمان از کسانی که کار میکنند و بیمه میپردازند، منابع را جذب و به افرادی که بازنشسته میشوند در قالب مستمری بازنشستگی پرداخت کنند؛ البته کسانی که به علل مختلف از جمله اخراج، ازکارافتادگی و غیره به صورت موقت بیکار میشوند نیز مقرری دریافت میکنند.
به طور کلی، هرچه جامعه به سمت کهولت سن حرکت کند، انتظار این است که منابع ورودی به صندوق کاهش و مصارف آن افزایش یابد؛ چون بیمهپردازها کم و مستمریبگیران زیاد میشوند، اما علاوه بر کهولت سن، عوامل دیگری نیز وجود دارد که روی منابع و مصارف صندوقها میتواند تأثیر بگذارد. یکی از مهمترین این عوامل سن بازنشستگی است؛ زیرا هرچه افراد زودتر از زمان مقرر در قانون بازنشسته شوند – یا اصطلاحا «بازنشسته زودهنگام» بشوند- جریان ورود منابع به صندوق کاهش و از آن طرف، جریان خروج منابع به شکل پرداخت مستمری افزایش پیدا میکند. میزان باروری نیز از عوامل دیگر مهم است که نقش مستقیمی در جوانی یا سالمندی جمعیت کشور دارد.
پیشبینی هشدارآمیز به زبان آمار
یافتههای پژوهشهای آماری در خصوص فاکتورهای تأثیرگذار بر افزایش مصارف و کاهش منابع سازمان تأمیناجتماعی در یک کلام، همگی هشدارآمیز هستند. آمارهای سازمان تأمیناجتماعی میگویند در حالی که یک دهه پیش و در سال ۱۳۹۰ تعداد بازنشستگان این سازمان تنها یک میلیون و ۱۰ هزار نفر بود، پنج سال بعد این رقم به بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسید و در سال گذشته از عدد ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر گذشت. پیشبینی هرم سنی بازنشستگان نشان میدهد تعداد بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی در سال ۱۴۰۳ از مرز سه میلیون نفر فراتر خواهد رفت و در سال ۱۴۰۶ تعداد بازنشستگان به ۴ میلیون و ۱۴۰ هزار نفر خواهد رسید.
همچنین بر اساس تازهترین یافتههای ثبت احوال که در ماه قبل (مردادماه امسال) ارائه شد، روند کاهشی میزان باروری کل ایران در سالهای اخیر ادامه داشته و از ۲.۰۹ فرزند در سال ۱۳۹۶ به ۱.۶۵ فرزند در سال گذشته رسیده است. تغییر در میزان باروری، به عنوان یکی از عوامل موثر بر تغییرات جمعیتی و نقش آن در عرضه نیروی کار و در نتیجه رشد تولید، عنصر مهم رشد و توسعه اقتصادی- اجتماعی هر کشور تلقی میشود. اهمیت تغییرات جمعیتی در هر کشور تا حدی است که در سالهای اخیر، پیری جمعیت در حالت کلی و بهویژه کاهش باروری، نگرانیهایی را برای اقتصاد در سطح جهانی و بیشتر جوامع در حالتوسعه از جمله ایران ایجاد کرده است.
همچنین بر اساس تازهترین پیشبینی جمعیت توسط مرکز آمار ایران، در مقایسه نسبت جمعیت ۶۰ و ۶۵ ساله و بیشتر به کل جمعیت کشور، میتوان دید که در سال ۱۳۳۵ تنها چهار درصد از جمعیت کل کشور در سنین ۶۵ ساله و بیشتر بودهاند، اما با گذشت زمان، سهم جمعیتی آنها رو به افزایش گذاشته به گونهای که انتظار میرود در سال ۱۴۳۰ تقریباً یکپنجم از جمعیت کشور (حدود ۱۹ درصد) این سنین را تجربه کنند.
همینطور بر اساس جدیدترین آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار و اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال گذشته سهم جوانان در سن کار نسبت به سال ۱۳۹۸ کاهش پیدا کرده است.
در سال ۱۳۹۵ «سمانه گلاب» و «فاطمه بزازان»، دو دکترای اقتصاد دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی دانشگاه الزهرا با ترسیم مدل جمعیتی کشور و شبیهسازی وضعیت فعلی سیستم تأمیناجتماعی، پیشبینی کردند در صورت ادامه شرایط موجود، سیستم بازنشستگی تأمیناجتماعی در سال ۱۳۹۹ دچار کسری میشود و این کسری به صورت فزاینده ادامه خواهد یافت؛ به طوری که در سال ۱۴۷۰ حق بیمهها باید تا ۵۹ درصد افزایش یابد، اما با اعمال اصلاحات پارامتریک میتوان پایداری مالی سیستم را تا سال ۱۴۳۲ حفظ کرد. بر اساس پژوهش آنان، با اعمال اصلاحات پارامتریک (افزایش سن بازنشستگی و تغییر در شیوه شاخصبندی مزایا) میتوان زمان بروز کسری در سازمان تأمیناجتماعی را به تأخیر انداخت، اما نمیتوان سیستم را در بلندمدت پایدار نگه داشت و نیاز به اصلاحات مکمل است.
اگرچه سازمان تأمیناجتماعی طی سالهای اخیر به استناد بخش آغازین ماده (۱) قانون تأمیناجتماعی که «اجرا و تعمیم و گسترش انواع بیمههای اجتماعی» را یکی از مهمترین ابعاد مأموریتهای این سازمان میداند، کوشیده است تا از طریق اجرای طرحهایی چون بیمه دانشجویی، بیمه زنان خانهدار، بیمه همسران کارمند، بیمههای توافقی و… توسعه و گسترش پوشش بیمهای را به شکل حداکثری محقق و علاوه بر ایجاد پایداری مالی سازمان تأمیناجتماعی و ایجاد تحکیم در فرآیند بینالنسلی آن، موجب توسعه رفاه اجتماعی پایدار در تمام سطوح شود؛ با این حال مجموعه هشدارهای آماری و پیشبینیها و دغدغههای پیش گفته، نهایتاً دو سال و نیم پیش به تهیه و تنظیم طرحی برای اصلاح برخی پارامترهای موجود در قانون تأمیناجتماعی منجر شد که به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرد.