به گزارش CNN فارسی ، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام دیپلماتیک آمریکا که نامش گفته نشده، گزارش داده ایران این موضوع را مقامهای اروپایی اطلاع داده و بر این اساس دور بعدی مذاکرات توافق برجام تا اواسط ماه اوت آغاز نخواهد شد.
نیک شیفرین، خبرنگار دیپلماتیک شبکه پیبیاس هم به نقل از یک مقام ارشد دولتی این موضوع را گزارش کرده است.
مراسم تحلیف دولت ابراهیم رئیسی قرار است روز ۱۴ مرداد (پنجم اوت) برگزار شود. آقای رئیسی هنوز نام وزیر خارجه منتخب خود را اعلام نکرده است.
دولت آمریکا می گوید که آماده است تا بعد از روی کار آمدن دولت جدید به دور هفتم گفتوگوهای غیرمستقیم با ایران بازگردد اما تاکید کرده این پیشنهاد آمریکا تا ابد ادامه نخواهد داشت.
رویترز به نقل از سخنگوی کاخ سفید گزارش داد: “وقتی ایران بعد از انتقال دولت آماده مذاکره شد ما هم آماده از سرگیری مذاکرات در وین هستیم. و علاقهمند به گفتوگو بر سر نقاط مشترک برای بازگشت به برجام هستیم اما همانطور که آنتونی بلینکن به طور شفاف گفته، این پیشنهاد برای همیشه روی میز نخواهد ماند.”
ایران و آمریکا در این مذاکرات به طور غیر مستقیم و با حضور کشورهای گروه ۱+۴ گفتوگو کردهاند.
روز گذشته بلومبرگ هم از قول منابعی گزارش داد که مذاکرات برجام احتمالا حدود یک ماه دیگر از سر گرفته میشود.
پیشتر وزارت خارجه ایران در گزارشی از پیشرفتهای مذاکرات وین و برخی جزییات توافق خبر داده بود.
در بخشی از این گزارش، محمد جواد ظریف به طور تلویحی با اشاره به ادامه مذاکرات در دولت بعدی، ابراز امیدواری کرده بود این مذاکرات به نتیجه برسد.
مذاکرات احیای برجام در وین بهار سال ۱۴۰۰ آغاز شد. اما بعد از شش دور و با وجود ابراز خوشبینی بعضی مقامها از جمله حسن روحانی، رئیس جمهور ایران تا کنون به نتیجه نرسیده است.
حسن روحانی در تازهترین سخنرانی خود با دفاع از دولتش گفته که اگر سنگاندازی نمیشد در اسفندماه گذشته تحریمها برداشته شده بود: “امروز سفرهای آماده است، کار آماده است. فرصت دولت دوازدهم را از دستش گرفتند. امیدواریم دولت سیزدهم کار را تکمیل کند”.
آقای روحانی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به مذاکرات احیای برجام گفت “اگر در اوایل آذر اصل ۶۰ قانون اساسی لطمه نمی خورد تحریم مردم ایران در اسفند برداشته میشد”.
بنابر اصل ۶۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران “اعمال قوه مجریه جز در اموری که در این قانون مستقیماً بر عهده رهبری گذارده شده، از طریق رییس جمهور و وزرا است.”
آقای روحانی دقیقا مشخص نکرد که اشاره او به چه رویدادی در یازدهم آذر است اما مجلس ایران ۱۱ آذر پارسال با تصویب یک طرح دولت را ملزم کرد که اگر تا اسفند همان سال تحریمهای مالی، بانکی و نفت حذف نشود، ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و غنیسازی ۲۰ درصدی را در دستور کار قرار دهد.
توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران، به معنای توقف اجازه ورود سرزده به بازرسان آژانس به ایران است که بخش مهمی از توافق برجام و نظارت بر تاسیسات هستهای این کشور به شمار میآمد.