به گزارش CNN فارسی، گام نخست حذف ارز ۴۲۰۰ با حذف این ارز در محاسبه تعرفه گمرکی برداشته شد، رئیسی هم با انتقاد ضمنی از اطلاع رسانی زودهنگام در این زمینه در سال گذشته، وعده داد که این اقدام بدون وارد کردن شوک انجام می شود.
رئیس جمهور با اذعان به اطلاع رسانی زودهنگام در سال گذشته درخصوص حذف ارز ۴۲۰۰، وعده داد که این طرح ،امسال بدون وارد کردن شوک اقتصادی انجام شود.
سید ابراهیم رئیسی عصر پنج شنبه در سفر استانی خود به البرز در دیدار با نخبگان، علما، خانواده شهدا ، ایثارگران و جمعی از قشرهای مختلف مردم البرز به موضوع بودجه در سال گذشته و مشکلات اقتصادی اشاره و تصریح کرد: مشکل دولت را مقام معظم رهبری حل کردند و با اختیارات خود اجازه دادند چند ماه باقی مانده سال ۱۴۰۰ با حذف نکردن ارز ترجیحی وضعیت اقتصادی را دچار شوک نکنیم و با موفقیت ۱۴۰۰ را تمام و قانون بودجه ۱۴۰۱ را تصویب کردیم.
رئیس جمهور ادامه داد: از اوایل سال به این فکر بودیم تا این موضوع را نیز به نحوی مدیریت کنیم که شوک اقتصادی وارد نشود و ثبات بازار حاکم باشد و به نحوی شود که کار اقتصادی دنبال شود و اصلاح اقتصادی هم انجام شود. وی گفت: در خصوص حذف ارز ترجیحی در دولت تصمیم گیری از اول روشن بود و با تردید سخن نگفتیم ضمن این که دولتمردان و تیم اقتصادی هم نظرشان همین است ولی اطلاع رسانی زودهنگامی انجام شد که باید یک ماه بعد از آن انجام می شد که این اطلاع رسانی به دلیل عدم هماهنگی نبود.
اگرچه رئیس جمهور اشاره نکرد که اظهارات زودهنگام در زمینه حذف ارز ۴۲۰۰ از سوی چه کسی انجام شده است اما سال گذشته موضع محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور در این زمینه خبر ساز شد. محسن رضایی اوایل آبان سال گذشته گفته بود از ماه آینده خبرهای خوشی در زمینه جبران هزینههایی که به زندگی مردم تحمیل شده خواهیم داشت. بسیاری از این اظهارنظر برداشت آغاز حذف ارز ۴۲۰۰ و واریز یارانه جدید را داشتند که وزیر اقتصاد به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت ضمن تایید پیگیری حذف ارز ۴۲۰۰ در دولت، زمان اجرای آن را تکذیب کرد.همچنین بهادری جهرمی سخنگوی دولت نیز سه شنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که ارز ترجیحی حذف نشده و در حال تخصیص است.
مصوبه مجلس برای ۱۶۱ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت ارزی
به گزارش خراسان، مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱ نحوه حذف ارز ۴۲۰۰ و جایگزین آن را مشخص کرده است. در بند یک جزء ص تبصره یک قانون بودجه امسال به دولت اجازه داده شده تا سقف ۱۶۱ هزار میلیارد تومان بابت مابهالتفاوت ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی اختصاص دهد. براساس مصوبه مجلس، چنان چه دولت قصد دارد کالایی را از سبد ارز ترجیحی حذف کند باید قبلاً ترتیبات قانونی جبران زیان رفاه مصرفکننده برای کالاهای اساسی را از طرق کالابرگ الکترونیکی و در امور پزشکی از طریق بیمهها و به طرق جایگزین مطمئن به انجام رسانده باشد به طوری که افراد بتوانند این کالاها و خدمات را به نرخ پایان شهریور ۱۴۰۰ و در سقف سهمیه تعیینشده تهیه کنند.
حذف ارز ۴۲۰۰ از تعرفه گمرکی ابلاغ شد
در همین حال با ابلاغ قانون بودجه ۱۴۰۱ به گمرک ایران، دستور حذف نرخ ۴۲۰۰ تومانی از محاسبه حقوق ورودی و جایگزینی نرخ ارز حاشیه بازار صادر شده است. به گزارش ایسنا، با ابلاغ قانون بودجه امسال از سوی رئیسجمهور، گمرک ایران نیز اعمال تغییرات را آغاز کرده که مهم ترین این تغییرات، تغییر نرخ ارز در محاسبه حقوق ورودی است به طوری که نرخ ۴۲۰۰ به نرخ سامانه ETS که نزدیک به بازار است، افزایش می یابد که طی آن مالیات بر ارزش افزوده نیز با نرخ جدید محاسبه خواهد شد.
در همین حال رئیس کل گمرک از تعدیل حقوق گمرکی سایر کالاها علاوه بر کالاهای اساسی خبر داد که از طریق ستاد هماهنگی اقتصادی دولت انجام خواهد شد. این اقدام برای جبران افزایش نرخ مبنای محاسبه تعرفه گمرکی صورت خواهد گرفت. در همین حال آمار گمرک از تجارت خارجی کشور در سال گذشته از واردات ۱۵٫۱ میلیارد دلار کالاهای اساسی مشمول ارز ۴۲۰۰ حکایت دارد. به این ترتیب دولت در مواجهه با ۱۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ باید در زمینه نحوه حذف آن و چگونگی جبران آن و اختصاص ۱۶۱ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت آن تدبیر درستی بیندیشد.