به گزارش CNN فارسی بیش از ۳۰ تن از سناتورهای جمهوریخواه به رئیسجمهوری آمریکا هشدار دادند در صورتی که بازگشت واشینگتن به توافق برجام به رای سنا منوط نشود، آنها از اختیارات خود برای جلوگیری از احیای آن استفاده خواهند کرد.
این نامه را که تد کروز، سناتور جمهوریخواه تدوین کرده، بیش از ۳۳ سناتور امضا کردهاند.
در این نامه آمده است در صورتی که دولت جو بایدن به سنا اجازه ندهد شرایط بازگشت آمریکا به این توافق را بررسی کند، آنها از «همه گزینهها و اهرمهای موجود» استفاده خواهند کرد تا اطمینان حاصل کنند که دولت وی در این زمینه به قوانین ایالات متحده پایبند است.
کروز و دیگر سناتورهای ارشد جمهوریخواه خطاب به بایدن نوشتهاند اگر دولت او به تعهدات قانونی با هدف تضمین نظارت سنا بر بازنگری یا تغییرات توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۵ عمل نکند، اجرای هر توافق جدیدی «به شدت» با مشکل مواجه خواهد بود.
با این حال آنها در این نامه هیچ جزئیاتی در مورد برنامههای خود برای مقابله با اجراییشدن توافق احتمالی جدید هستهای با ایران ارائه نکردهاند.
سناتورهای امضاکننده این نامه میگویند که هرگونه توافق هستهای با ایران، به اندازهای برای امنیت ملی ایالات متحده «اهمیت» دارد، که باید بازتعریف شده و رای مثبت دو سوم سنا را نیز کسب کند.
در این نامه همچنین تهدید شده است که با احتمال پیروزی جمهوریخواهان در رقابتهای ریاستجمهوری ۲۰۲۴، هر توافقی میان ایران و آمریکا که مورد تائید سنا نباشد، «احتمالاً در روزهای آغازین دولت ریاستجمهوری بعدی از بین خواهد رفت».
این نامه از آن جهت اهمیت دارد که دموکراتها ممکن است در انتخابات میاندورهای اواخر سال جاری، کنترل سنا و مجلس نمایندگان را از دست بدهند و جمهوریخواهانِ مخالف بازگشت آمریکا به برجام، در این نهادها قدرت بگیرند.
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین برای احیای توافق ۲۰۱۵ هستهای میان ایران و غرب، موسوم به برجام، قرار است امروز سهشنبه از سر گرفته شود.
در آستانه ازسر گیری این مذاکرات، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، قرار است گزارش محرمانهای دربارهٔ مذاکرات وین به کنگره ارائه کند.
به نوشته واشینگتن فریبیکن، ارائه این گزارش به مجلس نمایندگان آمریکا، «با برقراری یک ارتباط امن از وین و در یک جلسه محرمانه دربارهٔ برجام» روز چهارشنبه صورت خواهد گرفت.
در همین حال خبر میرسد که ایال خولاتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، نیز به ایالات متحده پرواز کرده است تا با همتای آمریکایی خود، جیک سالیوان دربارهٔ برجام و ایران گفتوگو کند.
گمانهها درباره توافق احتمالی میان ایران و غرب موجب کاهش قیمت نفت شده و پیشبینی میشود لغو احتمالی تحریمها بر فروش نفت ایران، عرضه جهانی آن را افزایش دهد.
دولت بایدن در تلاش است این توافق را که زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، لغو شد، باردیگر احیا کند. با خروج آمریکا از این توافق، تحریمها علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی بازگشت و ایران نیز در مقابل، بسیاری از محدودیتهای این توافق را زیر پا گذاشت و از آنها فراتر رفت.
در آستانه از سرگیری مذاکرات احیای برجام در وین از امروز، آمریکا به جمهوری اسلامی هشدار داده که امکان دستیابی به توافق با ایران وجود دارد اما چنین توافقی باید فورا انجام بگیرد زیرا تهران توانایی هستهای خود را ارتقا میدهد.