به گزارش CNN فارسی ، لوئیس بونو، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دومین روز تشکیل نشست حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به جمهوری اسلامی هشدار داد اگر فورا به عدم همکاری با آژانس خاتمه ندهد، این شورا نشست اضطراری تشکیل خواهد داد و درباره “این بحران” تصمیم خواهد گرفت.
خواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمهوری اسلامی این است که با نصب مجدد دوربینهای این آژانس برای نظارت بر تاسیسات تسای کرج موافقت کند؛ تاسیساتی که گفته میشود به منظور ساخت قطعات سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنی سازی اورانیوم درست شده است.
لوئیس بونو گفته است، با گذشت دو سال هنوز بسیاری از پرسشهای آژانس در رابطه با تعهدات ایران بر اساس توافق پادمانهای بینالمللی (انپیتی) بیپاسخ مانده است.
نماینده آمریکا از جمهوری اسلامی خواسته است که توضیحاتی “معتبر و قابل راستیآزمایی” در مورد منشاء و مکان مواد یا تجهیزات هستهای بدهد که در سه مکان اعلامنشده وجود داشته است.
او تهدید کرده است، در صورتی که عدم همکاری ایران در مسائل مختلف “از جمله مسائل مطرح ذیل برجام، و تضمین تداوم اطلاع آژانس بینالمللی اتمی از سایت کرج فوراْ رفع نشود، شورای حکام ناچار است تا پیش از پایان سال جاری میلادی نشست فوقالعاده تشکیل دهد.
جمهوری اسلامی اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده و آخرین سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به ایران به گفته او بینتیجه مانده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی آژانس تصریح کرده که آژانس مدتهاست، به دوربینهای نظارتی مجتمع هستهای کرج “تسا” دسترسی ندارد و این دوربینها از سوی ایران برچیده شدهاند. او تاکید کرده است که آژانس به نقطهای نزدیک میشود که او به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی دیگر نمیتواند تداوم شناخت از فعالیتهای هستهای ایران را تضمن کند.
گروسی روز چهارشنبه ۲۴ نوامبر در نشست مجازی شورای حکام آژانس بینالمللی متشکل از نمایندگان ۳۵ کشور گفت: «بهرغم تمام تلاشهای من در چارچوب مذاکراتی همهجانبه و تلاش برای حل پرسشهای تاکنون بیپاسخ نظارتی که در دو گزارش پیشین با جزئیات شرح داده شدهاند، این مذاکرات هیچ نتیجهای در بر نداشتهاند.»
بینتیجه ماندن سفر گروسی به تهران همچنین مایه نگرانی شدید اتحادیه اروپا شده است. این اتحادیه نیز از حکومت ایران خواسته است، هرچه سریعتر همکاریهایش را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سر بگیرد.
وال استریت ژورنال روز سهشنبه ۲۵ آبان (۱۶ نوامبر) گزارش داد که جمهوری اسلامی تولید سانتریفوژهای پیشرفته را در یک سایت هستهای “فوق محرمانه” از سر گرفته است.
بر اساس این خبر ایران میتواند “این سانتریفیوژهای پیشرفته را در برنامه مخفی تسلیحات هستهای خود مورد استفاده قرار دهد و تولید تجهیزات سانتریفیوژهای پیشرفته را در مکانی از سر گرفته که آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل ماههاست قادر به نظارت یا دسترسی به آن نبوده است”.
راب مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران نیز هشدار داده است که وقتی جمهوری اسلامی “خیلی به سلاح هستهای نزدیک شود، ایالات متحده بیکار نخواهد ماند”. او موضع آمریکا را اندکی پیش از ازسرگیری مذاکرات درباره احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ در وین در دوشنبه آینده تشریح کرد.