به گزارش CNN فارسی بازار ارز و به خصوص دلار التهاب دو هفته پیش را ندارد، اما به نظر می‌رسد دلار هنوز پشت مقاومت ۳۰ هزار تومانی کمین کرده است و منتظر محرکی است تا به قله ۳۰ هزار تومان برسد و یک گام دیگر به چشم انداز دلار ۴۰ هزار تومان نزدیک‌تر شود.

حث دلار ۴۰ هزار تومانی بحث امروز و دیروز نیست و اقتصادانی مثل حسین راغفر حداقل از ۳ سال پیش نسبت به رسیدن قیمت دلار به ۴۰ هزار تومان هشدار داد. راغفر در شهریور ۹۷ و در کنگره حزب مردم‌سالاری با انتقاد از شرایط اقتصادی کشور گفت: «ما محاسبه کردیم اگر این وضع ادامه یابد ارز تا پایان سال ۴۰ هزار تومان خواهد شد که پیامدهای بسیار مخربی خواهد داشت

اظهارات آن زمان راغفر با انتقادات بسیاری مواجه شد و در نهایت نیز پیش‌بینی او محقق نشد، اما در مجموع انتقاداتی که او نسبت به وضع بازار و پخش رانت داشت قابل توجه بود.

بعد از روی کارآمدن دولت رئیسی و انتخاب‌های اقتصادی و سیاسی بازار با افزایش قیمت دلار همراه شد و نسبت به انتخاب‌های رئیس جمهور واکنش نشان داد و حالا بعد از ۳ سال دوباره بحث دلار ۴۰ هزار تومانی داغ شده است.

اما آیا دلار واقعا به ۴۰ هزار تومان می‌رسد یا روند صعودی فعلی محصول ترس مردم، طمع سفته‌بازان و رانت‌های موجود در اقتصاد است و می‌تواند مدیریت شود؟

از برجام تا عدم تعادل در عرضه و تقاضا دلار را گران کرد

علی قنبری، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس پیش از این در گفت‌وگو با سی ان ان بخشی از شرایط فعلی را محصول روی کارآمدن دولت جدید می‌داند و معتقد است باید به دولت زمان داد.

او بلاتکلیفی برخی از پرونده‌های سیاسی را نیز در وضعیت بازار بی‌تاثیر نمی‌داند و می‌گوید: از طرف دیگر شرایط برجام، تحریم‌ها و پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف نامشخص است.

وی با اشاره به دلیل افزایش قیمت دلار می‌گوید: واقعیت این است که امروز تقاضا و عرضه دلار با هم برابری نمی‌کند و در نتیجه قیمت دلار افزایش پیدا کرده است.

قنبری در واکنش به برخی پیش‌بینی‌ها درباره صعود دلار به کانال ۴۰ هزار تومان گفت: اگر نتوانند تقاضا را کنترل کنند و از آن طرف عرضه به اندازه تقاضا نباشند قطعا قیمت دلار بالا می‌رود و ممکن است ۴۰ هزار تومان را هم رد کند.

اگر جلوی بودجه‌های ضد توسعه را نگیریم دلار به شکل طبیعی گران می‌شود

بهنام ملکی، اقتصاددان، نیز در گفت‌وگو با سی ان ان با به جا دانستن نگرانی مردم گفته بود: ما هیچ وقت شاهد این حجم از افزایش قیمت‌ها نبودیم، اما با نگاهی به مسائل اقتصادی متوجه می‌شویم وضعیت امروز محصول سیاست‌های مشکل‌دار اقتصادی است که از بودجه تا هزیه‌های غیرمولد و غیرتوسعه‌ای را شامل می‌شود.

ملکی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان افزایش قیمت دلار در صورت تدام شرایط فعلی وجود دارد یا خیر، گفت: اگر وضعیت با همین فرمان پیش برود و بهره‌وری افزایش نیابد، جلوی بودجه‌های ضد توسعه‌ای را نگیریم و مشکلات اساسی را حل نکنیم دلار به شکل طبیعی رقم‌های بالاتری را می‌بیند، ولی اگر این مسائل مدیریت شود می‌توان به فروکش کردن این التهاب بزرگ امیدوار بود.

چطور می‌توان جلوی دلار ۴۰ هزار تومانی را گرفت؟

کامران ندری، اقتصاددان و استاد دانشگاه هر چند مسائلی مانند برجام را در آینده اقتصاد ایران موثر می‌داند، اما تاکید دارد که گام اول در حل مشکلات اقتصاد ایران و کنترل قیمت دلار گفت‌وگوی شفاف و ساده دولت با مردم است.

وی به سی ان ان گفته بود: در شرایط تورمی فعلی انتظارات تورمی نقش کلیدی و مهمی دارد و حتی از رشد نقدینگی هم مهم‌تر است. دولت باید با کمک روابط عمومی وزارتخانه‌ها و کارشناسان با مردم ارتباط برقرار کند چون اگر در این شرایط زمین بازی را به فضای مجازی واگذار کند بازنده خواهد بود.

آن طور که از صحبت‌های اقتصاددان‌ها مشخص است ابراهیم رئیسی پیش از هر اقدام اقتصادی و سیاسی خاصی می‌تواند با مدیریت افکار عمومی و گفت‌وگوی شفاف با مردم و انتخاب درست و موثر رییس بانک مرکزی روند مدیریت بازار ارز و حتی اقتصاد ایران را آغاز کند و بعد گام در مسیر حل مشکلات اساسی اقتصاد ایران بگذارد. اما آیا او چنین می‌کند یا درگیر مشکلات سیاسی می‌شود و این ضرورت‌ها را از یاد می‌برد؟ باید صبر کرد و دید.

دیدگاهتان را بنویسید