به گزارش CNN فارسی،حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با تلویزیون «سی.جی. تی. ان» چین، قرارداد ۲۵ساله دو کشور را «برد- برد»خواند.
امیر عبداللهیان گفت در این قرار داد «هر آنچه را که در راستای منافع دو ملت قرار دارد گنجانده ایم.»
حسین نوش آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، پیشتر گفته بود ایران می تواند از ظرفیت سند ۲۵ ساله و عضویت در پیمان شانگهای برای تبادلات اقتصادی، تجاری، پولی، بانکی در راستای خنثی سازی تحریمها استفاده کند.
در همین حال احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، گفت که وزارتخانههای مختلف در حال مذاکره با طرفهای چینی هستند تا عملا این توافق اجرایی شود.
همچنین مهدی صفری، معاون اقتصادی وزیر خارجه، روز یکشنبه اعلام کرد که پس از اجرایی شدن این توافق قراردادهایی نیز بین وزارتخانه های مختلف دو کشور بسته خواهد شد.
به گفته صفری، «ظرفیت بسیار بالایی به خصوص برای صادرات آبزیان، عسل و کالاهای گیاهان دارویی به چین » وجود دارد و می توان حدود دو تا سه میلیارد دلار صادرات در این حوزهها داشت.
توافق ۲۵ ساله بین ایران و چین هفتم فروردین امسال در مراسمی در تهران به امضای محمدجواد ظریف و وانگ ئی، وزیران خارجه وقت دو کشور، رسید.
بر اساس سندی که ایراناینترنشنال پیش از این منتشر کرده، این قرارداد مواردی چون تضمین خرید نفت ایران از سوی چین در قبال حضور این کشور در ایران، توسعه بنادر و جزایر، همکاری در ساخت پیام رسانههای اجتماعی و تامین تجهیزات نظامی و پیشبرد صنایع نظامی را شامل میشود.
این توافق با واکنشهای گستردهای همراه بود اما مقامهای جمهوری اسلامی از انتشار متن کامل و پیوستهای این قرارداد خودداری کردند.
همچنین هشتم دیماه، کابینه ابراهیم رئیسی با صدور مجوز برای گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس موافقت کرد.
پس از این تصمیم محمدحسین ملائک، سفیر سابق ایران در پکن، و مجیدرضا حریری، رییس اتاق مشترک بازرگانی دو کشور، به وجود هزاران چینی در واحدهای صنعتی جنوب شرق ایران اشاره کرده و از برنامهریزی برای سهم بزرگ این کشور در توسعه مکران سخن گفتند.