به گزارش CNN فارسی، یافتههای محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نشان میدهد که درصد قابلتوجهی از مرغ ها و خروسهای صنعتی و خانگی به انگل «توکسوپلاسما گوندی» آلودهاند و به احتمال زیاد گوشت آنها حاوی کیست نسجی است که در صورت طبخ نشدن صحیح میتواند بهراحتی بدن انسان را آلوده کند.
تیم پنجنفره محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، برای بررسی میزان آلودگی مرغ و خروسهای صنعتی و خانگی، خون لخته شده سه گروه ماکیان پرورش خانگی، گوشتی و تخمگذار صنعتی را جمعآوری کرده و بر روی آنها، آزمایش سرولوژی انجام دادند تا حضور یا عدم حضور انگل توکسوپلاسما گوندی را تشخیص دهند.
نتایج بررسیها حاکی از آن بود که درصد قابلتوجهی از ماکیان خانگی و صنعتی به انگل آلوده توکسوپلاسما گوندی بودند.
نادر پستهچیان، استاد و پژوهشگر گروه انگلشناسی و قارچشناسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه درباره آلوده بودن گوشت ماکیان به انگل «نگرانیهای جدی» وجود دارد، تاکید کرد که باید اقدامهای پیشگیرانهای برای تهیه غذاهای بیخطر از گوشت ماکیان انجام شود و در تولید و مصرف غذاهای آماده و نیمهآماده این محصولات دقت کافی به کار برده شود.
او همچنین درباره خطر آلودگی مرغ های خانگی نیز گفت: «مرغهای بومی بهطورمعمول در منزل و یا در مکانهای فاقد نظارت سازمان دامپزشکی کشتار میشوند و بافتهای غیر مصرفی مانند امعاواحشای آنها، اغلب در محیط رها و یا بهصورت غیربهداشتی دفع میشوند؛ بنابراین عدم اطلاع و آگاهی مردم و پرسنل مرغ داریها و کشتارها و عدم نظارت سازمان دامپزشکی بخصوص روی مرغداریهای سنتی و در منازل و همچنین تماس ماکیان با سایر پرندگان در محیط باز موجب انتشار این انگل میشود.»
توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii) یک انگل تکیاختهای درونسلولی است که بیشتر در بدن گربهها یافت میشود اما میتواند پستانداران، مهرهداران و پرندگان را نیز آلوده کند. خطر آلودگی به این انگل برای زنان باردار بیشتر از دیگران است و ممکن است به سقط یا عقبماندگی جنین منجر شود.
انگل توکسوپلاسما گوندی در بدن بسیاری از افراد بهصورت مزمن وجود دارد ولی در افرادی که سیستم ایمنی بدن آنان ضعیف است عوارض جدی ایجاد میکند.
پیشازاین نتایج مطالعات یک گروه تحقیقی دیگر نیز در دانشگاه شهرکرد نشان داده بود که ۲۶ درصد شیرهای خام عرضهشده در بازار به این انگل آلوده بودند. این پژوهش در چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس و خوزستان انجام شد و یافتههای آن حاکی از آن بود که بالاترین میزان آلودگی به ترتیب در نمونههای شیر گوسفند (هشت درصد) و پسازآن در شیر بز (۷.۵ درصد)، شیر گاو (پنج درصد)، شیر شتر (۴.۴۴ درصد) و شیر گاومیش (۴.۲۸ درصد) بوده است.
پیشتر بهادر حاجمحمدی، استاد دانشگاه علوم پزشکی یزد، گفته بود میزان آلودگی به انگل توکسوپلاسما گوندی در اصفهان ۴۳ درصد، در اردبیل ۱۸ درصد در استان گیلان ۶۶ درصد و در زاهدان ۲۲ درصد است.